Краят на лотарията дойде, ами сега?

07:10, 18 фев 20 25 5919 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Днес Държавен вестник обнародва в новия си брой приетите промени в Закона за хазарта, с които се слага край на частните лотарии. С тях се прекратяват и лицензите на действащите лотарии, макар първоначално за това да се предвиждаше срок от 3 месеца.

Промените влизат в сила в 3-дневен срок.

Това означава, че моментни лотарийни игри от тук нататък ще могат да се организират само от държавния спортен тотализатор. Изключение правят томболата, бинго, кено и техните разновидности, издадени на организатори. Спортният тотализатор ще може да организира лотарийни игри единствено в тотопунктове. Забранява се продажбата им в търговски обекти и в близост до училища.

Въпреки наложените ограничения законодателят не наложи пълна забрана за рекламата на хазартните игри. Както и в момента забранена е само пряката реклама, която директно приканва потребителите да участват в игри от този род.

Свалиха "Националната лотария" от ефир

Официално спира и продажбата на лотарийни билети на частните лотарии. Непродадените талони, които според търговците са на стойност между 27 и 35 млн. лв. ,трябва да бъдат унищожени до края на годината. Контрол върху тази процедура ще упражнява Държавната комисия по хазарта.

Какво се случва с печалбите и с търговците?

Законодателят прие неизплатените до този момент печалби да се изплащат съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра т.е. както досега. Първоначално идеята бе частните оператори, чиято дейност се прекратява, да учредят банкови гаранции в полза на държавата и чрез тях да се осигурят средства за неизплатените печалби и да бъдат възмездени търговците с непродадени талони. Предложението фиксираше и краен срок за погасяване на задълженията по неизплатени суми, но в крайна сметка не бе прието.

Така държавата прехвърли на Божков и компания отговорността за изплащане на задълженията и си изми ръцете.

Припомняме, че НАП направи предварителни запори на фирми на Васил Божков, което ги възрепятства да изпълняват договорите си. В събота новият председател на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е издал 4 акта на фирми на Васил Божков на обща стойност 700 млн. лв. Наказателните постановления са за Национална лотария, 7777, Еврофутбол и Евробет. Това на практика означава, че функционирането им е блокирано, тъй като по закон при нарушение за над 5000 лв. следва отнемане на лиценза.Миналата седмица Националната лотария спря договорите си за реклама.

Именно заради това в края на миналата седмица търговци и дистрибутри поискаха държавата да реши въпроса с непродадените билети. В противен случай, те заплашиха да организират протести и да съдят държавата.

Краят на голямото търкане

Адвокатът Валя Гигова е на мнение, че спечелилите от лотарията на практика няма да получат нищо. „Законът не е предвидил някаква специална привилегия за хората, които са спечелили с билетчета печалби, и те, конкурирайки се с всички останали кредитори, които при всички случаи ще се окажат много, няма да получат нищо“, коментира тя пред БНР.

Тя посочи, че с влизането на закона в сила се забранява организирането на игри, което означава, че се забранява и изплащането на печалби. Освен това малките печалби се изплащат от пунктовете, където се продават самите билети, но след промените те нямат право на това.

Сагата с „Национална лотария“ и Васил Божков

Промените в закона дойдоха като реакция на държавата заради скандала с частната Национална лотария и констатациите на Агенцията за държавна финансова инспекция, че над половин милиард лева задължения на компанията са били спестени и не са постъпили в бюджета за последните 5 години. Оказа се, че Комисията е таксувала по различен начин държавния Български спортен тотализатор и частните оператори. Така БСТ е плащал 15% върху всички залози, докато останалите са внасяли значително занижена такса - по 20%, но от комисионните.

Изпратихме искането за екстрадиране на Васил Божков

Собственикът на частните лотарии Васил Божков се опита да се противопостави на одържавяването, като заяви пред фенове на „Левски“ (чийто основен спонсор е той), че ако държавата вземе бизнеса му, ще спре финансирането на отбора и ги посъветва да се срещнат с премира Бойко Борисов. Въпреки че срещата се състоя, Борисов не оттегли подкрепата си за промените в Закона за хазарта, инициирани от партньора му в управляващата коалиция Валери Симеонов.

Малко след това на Васил Божков бяха повдигнати общо 11 обвинения - за ръководител на организирана престъпна група, опит за подкуп на длъжностно лице и др. В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания. Отделно проверка се прави и на цялата колекция от антични предмети, собственост на бизнесмена.

Междувременно след проведено разследване от прокуратурата съобщиха, че лицата, спечелили големи суми от „Националната лотария“, са мними. От компанията обаче отрекоха това твърдение.

"Ню геймс" АД: Всички спечелили от билетите и игрите ни са напълно реални лица

И докато властите подготвяха почвата, Божков напусна страната. Той бе заловен в Обединените арабски емирства, като все още не е ясно дали и кога ще бъде върнат у нас от тамошните служби. Прокуратурата повдигна обвинения и на приближени до Божков бизнесмени Георги Попов, Александър Тумпаров и Борис Бекяров, както и на бивши и настоящи членове на Държавната комисия по хазарта - настоящият ръководител на комисията Александър Георгиев, бившият шеф Огнемир Митев, бившият член на Държавната комисия по хазарта Пламен Георгиев и настоящият ръководител на отдел Контролна дейност Тодор Марков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама