Тол такса за крайградските автобуси – колко ще струва и кой ще плаща?

12:40, 20 фев 20 / Политика 25 2167 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Вчера приеха списъка на републиканските пътища, за които се събира тол такса. В обхвата на таксуване попадат 803 км автомагистрали и 2 312 км пътища първи клас.

От ВМРО обявиха готовност да внесат корекция в Закона за пътищата, така, че градският транспорт да бъде изключен от тол системата. Според председателя на групата „Патриоти за София“ Карлос Контрера сега действащата правна рамка 168 автобуса от градския транспорт на София ще трябва да заплащат тол такса от 1 март. Според техни изчисления това ще струва на общината около 1,5 млн. лв.

Общините няма да плащат тол такса, ако сами поддържат пътищата си

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че автобусите могат да бъдат извадени от тол таксуването, само чрез законова промяна. „Ако е възможно градските автобуси да се освободят от таксуването, аз ще го подкрепя, ако не „Столичният автотранспорт“ ще плаща таксите.

Около 18 000 км дневно от линиите на градския транспорт попадат в тол таксуване, а 12 500 км са за празничните и предпразничните дни. Изчисленията на групатата на ГЕРБ показват, че това ще струва малко над 200 хил. лв. за година. Зафир Зарков категорично заяви, че таксуването няма да се отрази в цените на билетите.   

Акцент на деня: Глашатаят на винетките

Борис Бонев от „Спаси София“ остро се противопостави на тол таксуването на градските автобуси. Това е пълен абсурд. Аз съм категорично против. Подобна практика няма никъде в Европа. Столична община и АПИ да намерят решение, защото и 5 ст. да плаща градският транспорт за тол системата, това пак е недопустимо“, каза той.

Поддръжка на пътища

Столична община ще плаща на АПИ около 500 000 лв. за пътищата, които ще бъдат освободени от винетки такси. А в момента Агенцията изплаща на общината малко над 400 000 лв. за поддържка на пътища, част от републиканска пътна мрежа.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама