Общините няма да плащат тол такса, ако сами поддържат пътищата си

15:00, 19 фев 20 / Политика 25 2274 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Министерски съвет прие списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за изминато разстояние, или тол такса, обяви на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Борисов бесен: Праща шефа на АПИ като глашатай в Нови Искър

От 1 март 3 115 км от републиканската пътна мрежа ще подлежи на тол такса. 803 км автомагистрали и 2 312 км пътища първи клас. В списъка тол сегментите са с обща дължина 6 050 км. Пътищата втори клас 2 935 км. ще бъдат с нулева ставка, т.е излизат от обхвата на тол системата. Приела се и нова тарифа. За пътни превозни средства с алтернативни горива ще се плаща 50 на 100 от таксата за Евро 6. От обхвата на тол системата са изключени участъци в лошо експлоатационно състояние, както и 12 171 км третокласни пътища.

Да свалиш тол камера... с флекс

Премиерът е разпоредил всички общини, които искат да бъдат освободени от дневните такси на тол системата, да подадат в АПИ своите искания с обхвата на пътищата и километрите. Така пътищата ще бъдат освободени от винетка такса, като съответната община ще заплаща за поддържане на пътната инфраструктура. Агенцията ще сключва споразумение с тези общини, като те ще поемат издръжката за поддържане на пътя.

Най-дългият платен участък е по магистрала „Марица“ с дължина от почти 24 км – между село Крепост и отбивката за град Харманли. Най-късият тол сегмент в платения обхват е малко над 150 м в района на област Шумен. Най-новият участък е отсечката Ябланица – Боаза на автомагистрала „Хемус“, която беше пусната в експлоатация през октомври 2019 г., съобщиха от правителствената информационна служба. 

Тол таксите за масовите тежкотоварни превозни средства ще са от 3 до 7 ст. на километър, в зависимост от емисионния клас на превозното средство и класа на пътя. Автобусите с тегло до 12 тона, с емисионен клас Евро V, Евро VI или EEV ще плащат 1 ст. за автомагистрала и първи клас пътища, а тези с емисионен клас Евро IV, Евро III, Евро II, Евро I или Евро 0 - 2 ст. на километър за автомагистрали и първи клас пътища. Тарифата за автобусите над 12 тона ще е от 2 ст. до 4 ст. на километър за автомагистралите в зависимост от екокатегорията. За първокласните пътища автобусите над 12 тона с екокатегория Евро V, Евро VI или EEV ще плащат по 1 ст. на километър, а с емисионен клас Евро IV, Евро III, Евро II, Евро I или Евро 0 - 2 ст. на километър.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама