АПИ: Не правим номерца на премиера, няма да има глоби

08:43, 20 фев 20 / Политика 25 2498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не правим номерца на премиера, опитваме се да изпълняваме задълженията си, каза председателят на управителния съвет на АПИ Георги Терзийски по bTV. Още в началото на 2019 г. отправихме искане към общините да уточнят границите си и за преобразуване на пътищата в общински, получихме няколко.

В София положението е по-сложно, каза Терзийски. Вчера Столична община официално депозира искане за тези пътища.

Трябваше да бъде направен и анализ какви приходи трябват, като се отказваме от тези пътища, обясни Терзийски закъснението от една година.

Нито един водач от тези участъци няма да бъде глобяван, обеща той. В участъците от около 150 км около София не е пуснат нито един електронен фиш, каза той.

Акцент на деня: Глашатаят на винетките

Вчера проведох лични срещи и разговори по телефона с кметовете на тези населени места, които няма да глобявани - Бистрица, Панчарево, Банкя, каза Терзийски по повод нареждането на Бойко Борисов да обиколи като глашатай местата около София. Пътната агенция ще продължи да поддържа тези пътища, а общините ще плащат за това след споразумение, уточни Терзийски.

Проблемът с винетките дойде от липса на комуникация между АПИ и районите в София, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по Нова телевизия.

"Още от миналата година от Нови Искър поискаха да пътуват без винетки. Тогава премиерът каза, че общините, които искат това да стане, да поддържат тези пътища и така ще стане. И Варна, Шумен, Белица, Челопеч и още няколко общини го направиха. Преговорите със София продължават. Подозирам и един друг елемент - чисто политически, което бе видно в Народното събрание", отбеляза Аврамова.

Нови Искър втора вечер на протест заради винетките

"Хората трябва да са спокойни, те имат няколко режима на работа. Могат само да броят колите, да са само за тол, или тол и винетка", допълни тя.

"Столична община показа картата с пътищата, които иска да се включат в споразумението с АПИ. Всеки един участък ще има стойност за поддръжката, който ще бъде вписан. Северната тангента няма да бъде освободена от тол, а от винетка, защото там минава транзитен трафик", допълни министърът.

"Миналата година пратихме писма до 265 общини в България за този проблем. Има и републикански пътища, които минават през градовете и селата. За Благоевград има искане само за Благоевград, а не за университета", каза още Аврамова.

"В Стара Загора няма проблем, там има алтернатива, а не да се преминава през околовръстния път", каза още тя.

Глобяват шофьорите без е-винетка вече и чрез камерите на тол системата

"Трябва да се разбере, че трябва да има поддръжка на пътищата. И заради това се прави всичко", каза министър Аврамова. "Има искания и отсечки да станат общински. И има положителни становище за това. Нали разбирате, че АПИ няма как да знае всички проблеми. Заради това кметовете трябваше да обяснят проблемите. Имаше искане един квартал на Шумен, който е далеч от града. Там кметът ще премести табелата след него", каза още Аврамова.

Тежки бюрократични процедури обаче спъват прехвърлянето на пътни отсечки към общините, за да не се плащат винетки за преминаването по тях, алармира БНР. АПИ, например, е отказала на община Павликени да удовлетвори искането й. Още в началото на миналата година редица други общини сами са се отказали от претенции.

Община Белица в област Благоевград, Челопеч в Софийска област, Рила в Кюстендилска, община Варна и Павликени в област Велико Търново са петте общини, които претендират пътни отсечки на тяхна територия да бъдат освободени от винетки.

Кметът на община Белица Радослав Ревански обясни какви са трудностите: "Вече една година по-късно сме на финала на прехвърляната й собственост от публично държавна в публично общинска. Наистина очаквах това да бъде много по-бързо и по-лесно, самата процедура е сложен и дълъг път, но ние няма да се отказваме на финалната права, единствената община".

Според Ревански кметът на Павликени трябва да оспори отказа: "На негово място бих го оспорил, тази бюрокрация категорично пречи на държавата като цяло и на нас, общините, в частност. Не мисля, че с протести е най-правилният подход, но явно това работи".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама