Денят накратко – 15 януари

19:00, 15 яну 20 25 1163 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Ще се намери ли решение за безводието, защо правителството на Русия подаде оставка, как името на МВР е замесено в спам атака и ощe:

***

Ще се справи ли Ревизоро с водната криза?

Депутатите освободиха Нено Димов от поста министър на околната среда и водите и избраха на стола му да седне Емил Димитров- Ревизоро. При встъпването в длъжност новият екоминистър обяви, че преди да взима крайни решения ще се консултира с експерти. Той предупреди, че ще търси отговорност, а ако трябва ще иска нови хора и ще сменя ресори.

За избора на Емил Димитров „против“ бяха ДПС и БСП, а „Воля“ напуснаха пленарната зала с аргумента, че не приемат схемата министерствата да се делят на наши и ваши. След като положи клетва за министър, Ревизоро заяви, че не отива в министерството с намерение да бъде каквато и да е метла - синя, червена, жълта. Сега остава въпросът ще се справи ли новият екоминистър с безводието. Самият той обясни, че ще му трябва време, за да се запознае със ситуацията в Перник. 

***

Правителството на Русия подаде оставка

Руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че подава оставката на правителството. Това стана, след като президентът Владимир Путин поиска референдум за промяна на Конституцията. Държавният глава благодари за работата на правителството и отправи молба то да продължи да изпълнява задълженията си до формиране на новия кабинет. Медведев посочи, че съставът на бъдещото правителство ще определи Путин.

***

По лична покана

Премиерът Бойко Борисов пристигна късно снощи на посещение в Египет, където днес участва в откриването новата военноморска база „Бернис“ на брега на Червено море. Борисов присъства на церемонията по личната покана на президента на Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси. В рамките на събитието Борисов проведе двустранна среща с египетският президент. Двамата обсъдиха сътрудничеството на България и Египет във всички сфери -  политическа, икономическа, енергийна, културна, образователна, туристическа.

***

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. В случая се използва името на Министерството на вътрешните работи. Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: [email protected], наименован „Пътна полиция МВР“,  и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

***

Започва проверка

Здравният министър Кирил Ананиев и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев се срещнаха с парламентарната здравна комисия. Повод за това стана твърдението на Дечев за големи разлики в цените на закупувани от Касата лекарства.

Оказва се, че цените за търговци са еднакви за всички, докато в цените, които НЗОК плаща на болниците за онкологични и онкохематологични лекарства има огромни разлики. Стигнало се е дотам Касата да плати 7 пъти повече, отколкото производителят на лекарството е фактурирал. Едно и също лекарство е закупувано от 29 лечебни заведения през 2019 г. на цени между 129-1063 лева. Д-р Дечо Дечев утре ще бъде в здравната комисия и ще отговаря на въпроси. 

***

Зад решетките

Задържаният за убийството на 18-годишната Андреа в Галиче остава за постоянно в ареста. Младежът вече направи пълни самопризнания за престъплението. Жителите на Галиче изразиха несъгласието си той да получи 12 години затвор, каквато е максималната присъда за непълнолетен. Те започнаха и подписка за по-високи наказания на извършителите на толкова тежки престъпления. В същото време депутатът от ГЕРБ Маноил Манев се обяви за промени в Наказателния кодекс за тежки престъпления, извършени от непълнолетни.

***

Гърция създаде Министерство за миграция и убежище

С решение на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис е създадено ново Министерство за миграция и убежище. За министър е назначен Нотис Митаракис – досегашен заместник-министър на труда. Всичко това се извършва успоредно с протичащото опразване на гръцките острови, в които има най-голям наплив на бежанци и мигранти. 

***

Разбиха група за имотни измами в София

Мащабна акция на прокуратурата и дирекция "Вътрешна сигурност" срещу фалшифицирането на документи и имотни измами се проведе в София. Част от разбитата престъпна група са частни съдебни изпълнители, служители на ГРАО, полицаи. Направени са опити да бъдат теглени стотици хиляди левове от банки от сметките на починали лица.

***

Въздухът в Перник – отровен със серен диоксид

РИОСВ-Перник уведоми населението на града, че в Пункт АИС “Център”- Перник са регистрирани четири поредни превишения на алармения праг за серен диоксид /500 мкг/м3/. Превишенията са регистрирани днес от 5:00 до 8:00 часа, като най-високата средночасова стойност 999,13 мкг/м3 е регистрирана в 7:00 часа. РИОСВ-Перник е далапредписание на ТЕЦ „Република” към “Топлофикация Перник” АД за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама