РИОСВ: Въздухът в Перник е отровен със серен диоксид

11:36, 15 яну 20 25 1479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

РИОСВ-Перник уведомява населението на град Перник, че в Пункт АИС “Център”- Перник са регистрирани четири поредни превишения на алармения праг за серен диоксид /500 мкг/м3/. Превишенията са регистрирани днес от 5:00 до 8:00 часа, като най-високата средночасова стойност 999,13 мкг/м3 е регистрирана в 7:00 часа.

Чувствителните групи от населението са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания.

Перничани с автошествие заради безводието в града

При кратковременна експозиция на серен диоксид се засяга преди всичко дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система – лигавицата на носа. Бързото ходене или тежката физическа работа улесняват дишането през устата и съответно инхалирането на SO2 в по-ниските дихателни отдели. Това провокира здравословни проблеми от страна на дихателната система. След като експозицията на серен диоксид се нормализира, дихателната функция също се възстановява напълно за няколко часа.

РИОСВ-Перник препоръчва рисковите групи да не напускат жилищните или работните помещения като затворят прозорците на стаите, да се избягва физическа дейност на открито.

Причина за високите концентрации на серен диоксид са неблагоприятните метеорологични условия-безветрие и гъста мъгла, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор и работа на ТЕЦ „Република” към “Топлофикация Перник” АД.

РИОСВ-Перник е дала предписание на ТЕЦ „Република” към “Топлофикация Перник” АД за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама