Борисов участва в откриването на военна база на Червено море (ОБНОВЕНА)

10:34, 15 яну 20 / Политика 25 514 Topnovini
1
2
3
4
5
6
7
8

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в новата военноморска база „Бернис“ на брега на Червено море в Египет, където бе посрещнат от премиера на страната Мустафа Мадбули, съобщиха от правителстена пресслужба. Заедно с президента на Арабската република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси премиерът Борисов започва участието си в официалното откриване на новата военноморска база.

Борисов ще присъства на церемонията по личната покана на президента на Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси. Обектът е една от трите нови стратегически военноморски бази на бреговете на Средиземно и Червено море, чието създаване египетските въоръжени сили обявиха през 2017 г.

В делегацията на министър-председателя е вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Карачаканов. 

Премиерът Борисов пристигна на посещение в Египет

В рамките на визитата си Борисов ще проведе двустранна среща с президента на Египет, на която ще обсъдят въпроси от общ интерес за двете страни и теми от международния дневен ред. Акцент ще бъде поставен и върху подкрепата, която България ще продължи да оказва на Египет в усилията му в борбата с тероризма и религиозния екстремизъм.

Първата срещата между българския министър-председател Бойко Борисов и египетския президент Абдел Фаттах Ас-Сиси се проведе в кулоарите на годишната 73-та сесия на ОС на ООН през септември 2018 г., където двамата лидери се договориха за практическо активизиране на партньорството.

В резултат на заявената и от двете страни добра воля за сътрудничество, на 23-24 октомври 2018 г. премиерът Бойко Борисов беше на двудневно посещение в Кайро. На 24-25 февруари 2019 г. българският министър-председател участва в първия по рода си форум на най-високо равнище между ЕС и Лигата на арабските държави в египетския курорт Шарм Ел-Шейх, където също разговаря с египетския президент Сиси. 

Египет е най-големият търговско-икономически партньор на България в Близкия Изток и Африка като през годините двете страни поддържат активен политически диалог.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.