Полицаи уреждали бракове с мъртъвци заради имотни измами (ОБНОВЕНА)

16:24, 15 яну 20 25 4730 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В София се проведе мащабна акция на прокуратурата и дирекция "Вътрешна сигурност" срещу фалшифицирането на документи и имотни измами. Преследването е започнало по сигнал, че криминално проявено лице е сключил фиктивен граждански брак с починала жена, за която е установено, че притежава няколко „апетитни имота“ в столицата.

„Младоженецът, с помощта на служител от служба ГРАО, е манипулирал системата така, че жената да е жива за държавните институции“, уточни говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Групата е действала от пет години на територията на столицата. В схемата са участвали служители от МВР, ГРАО, адвокат и частен съдебен изпълнител.

Служителите на МВР са издирвали данни за самотни възрастни хора без наследници. В случая, когато имали наследници, служителите от ГРАО ги заличавали. Когато лицето почине, издавали неистинско удостоверение за сключен граждански брак на член от престъпната група с починалото лице. Така той става наследник на имотите. Имало в случаи, при които са били изтегляни и пари от наличните банкови сметки. 

Разследващите органи са установили прехвърлени имоти от 15 починали лица за стотици хиляди левове. Задържани са 8 лица. Предстои повдигане на обвинения. 

Заловиха група за незаконна търговия с горива при акция в Бургас

В един от случаите дори фиктивният брак е бил сключен в Русия. Разследващите разкрили, че един от участниците в групата се е опитал да тегли пари от банка, дигизиран като починалия титуляр на сметката.

Аз не съм срещал толкова добре организирана и арогантна група, в която да участват множество длъжностни лица“, призна директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ старши комисар Стефчо Банков.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама