Нанков: До 2 месеца ще приключат ремонтите на водопреносната мрежа в Перник

09:10, 31 дек 19 / Политика 25 2345 Шрифт:
Topnovini

"До два месеца най-късно трябва да приключат спешните ремонти на пречиствателните станции и водопреносната мрежа в Перник", това заяви за БНТ зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

"От вчера започна аварийният ремонт на старата пречиствателна станция, където ще са изградени нови утаители нови помпи, нова връзка между новата и старата пречиствателна станция, за да може да гарантираме на всички граждани че дори при достигане на мъртъв обем от язовира водата ще има всички необходими качества за битови нужди на хората", допълни зам.-регионалният министър.

Правителството отпуска 30 млн. лв. за Перник

Нанков каза, че Батановският водопровод ще бъде изключен от големия проект и ще бъде финансиран от 35-те милиона лева, отпуснати от правителството.

"В момента има сключен договор между ВиК - Перник и МОСВ, но някои от дейностите ще бъдат извадени от проекта и ще бъдат извършени по спешен, авариен порядък", допълни той.

"От въвеждането на водния режим авариите се удвоиха, дори утроиха. Самият режим със спиране и пускане на вода наруши в пъти остарялата инфраструктура на ВиК, която не е ремонтирана близо 60 години. Община Перник трябва максимално бързо да възложи дейностите по ремонта на водопреносната мрежа", отбеляза Нанков.

Борисов: Съгласен съм да търсим отговорност от всички за Перник

Според него големият проект ще се реализира минимум две години, всички останали аварийни дейности ще приключат до 2 месеца: "Работи се по търсене на нови водоизточници по Витошкия водосбор към язовир "Студена". Може би трябва ръководството на ВиК - Перник да обмислят за по-оптимален режим, за да може до пролетта да се задържи подаването на чиста питейна Перник".

Зам.-министър Нанков заяви, че балансът на водните количества в язовира е ангажимент на "Басейнова дирекция". "Подобен казус има с язовир "Бебреш" и Ботевград. От там е предупредено за намалени водни количества, начерта се съответно и план. Трябва да успокоим жителите на Ботевград, че има наличност на вода за 120 дни", заяви Нанков.

БСП внася вот на недоверие за околната среда, министър Димов отговори

Запитан как ще коментира поискания от опозицията вот на недоверие заради водната криза в Перник, Николай Нанков отговори: "Право на опозицията е да внася вот на недоверие по отделни теми. Няма нищо лошо в него, ние имаме аргументи по темата. По отношение на отговорността - хубаво е, че компетентните органи влязоха и в общината, и в отделни институции, за да се установи изцяло генезиса на проблема. Но не искайте от мен да говоря от името на други органи и институции. Нека да спомена само един факт - по отношение на стената на язовира. Без ремонт на тази стена нямаше да има въобще вода за Перник. Направи се изключително качествен ремонт на стената с евросрредства. Така че - вода за Перник ще има, ние гарантираме това", допълни Нанков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама