Правителството отпуска 30 млн. лв. за Перник

17:25, 30 дек 19 / Политика 25 5197 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

30 млн. лева ще разпределят утре по сметките на Община Перник. Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на Министерския съвет по повод водната криза в Перник, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Общо с отпуснатите средства сумата за Перник става около 35 млн. лв. До няколко месеца министър-председателят Бойко Борисов се надява кризата в Перник да е преодоляна.

Борисов: Съгласен съм да търсим отговорност от всички за Перник

По-рано миньорският град получи още над 4 млн. лв. „Стават към 35 млн. дотук. Планът ми е даден от кмета – включва довеждане на вода, нов магистрален водопровод, ремонт на пречиствателните станции, ремонт на ВиК в града”, обясни премиерът Борисов.

По думите му машините и бригадите ще работят и в навечерието на новата година.

Догодина Перник ще реализира и цялостен воден проект за 120 млн. лв. с европари, след който ще има чисто нови пречиствателни станции и довеждащи водопроводи и нова ВиК мрежа. „Това не е правено през последните 70 години”, отбеляза кметът Станислав Владимиров.

Борисов: В Перник ще бъде изградено изцяло ново трасе за над 2 млн. лв.

Полицията влиза на проверки във всички ВиК дружества в страната, съобщи Борисов. По думите му първата „реализация” в тази връзка е в Плевен. Премиерът обаче не даде повече подробности. По-късно пред журналисти икономическият министър Емил Караниколов уточни, че в северния град акцията е във връзка с управлението на отпадъците.

Той изрази надежда, че режимът в Перник ще бъде отменен в края на януари при дебит между 400 и 900 литра в секунда (в момента е под 200 - б.р.), като за целта предстои тежка работа - с влизане на обучени специалисти в пещери, пълни с вода, както и сондажи в района на самия язовир, които трябва да се правят внимателно, за да не бъде засегната екосистемата.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама