Борисов тръгна по следите на загубената вода в Перник

10:41, 26 дек 19 / Политика 25 4082 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов лично инспектира проверките на водопреносната мрежа на Перник. Във втория ден от Коледа той посети района на "Стомана" - Перник, за да проследи какви са причините за изчезването на 1/3 от водата на града, като предава посещението си на живо в профила си във Facebook.

Заедно с министър-председателя на място са и министърът на икономиката Емил Караниколов и зам.-регионалният министър Николай Нанков, както и областният управител на Перник Емил Костадинов.

Борисов разговаря с членове на кризисния щаб на Перник

Според Костадинов основните проблеми са остарялата инфраструктура, която не е подменяна от 1954 г., и безстопанствеността. Само за 15 дена е имало със 150 аварии повече от предходния месец.

Караниколов обясни, че трябват още много екипи, за да се овладеят всички аварии в града. „Водата от планината ще е много мътна и трябва да търсим решение с пречиствателната станция“, обясни той и уточни, че вече на място има и измервателна апаратура. От своя страна, Борисов разпореди веднага да се извърши ремонтът на пречиствателната станция. 

Ние ще направим всичко възможно да осигурим питейна вода и мисля, че ще се справим. Но проблемът с инфраструктурата в Перник и довеждащата инфраструктура е трагичен. Ние копаем, а водата се излива“, коментира икономическият министър.

Включиха Владайската река към язовир "Студена"

На свой ред Николай Нанков обясни, че МРРБ е в готовност целенасочено да насочва още ресурси за подмяна на мрежата. Премиерът пък коментира, че в движение се създава нова водопреносна система.

Борисов подчерта и че иска цялата "Икономическа полиция" да се прехвърли в Перник и да провери дали злоупотребите по водопровода са умишлени. “Ще влезе "Икономическа полиция" тук и ще гледа тръбата - и едната, и другата, и третата. Това повече няма да го търпя грам! Всичко по трасето да бъде събрано, разпитано. Такава безогледна безотговорност десетилетия наред... Искам да кажем защо няма измервателни уреди, да се каже за какво са взели парите. Отивате и изтърбушвате всичко – документ по документ. Защо се губят по 300 л. на секунда, от кражба ли са загубите, дали не са ги сложили на хората да ги платят... Всичко от А до Я“, разпореди премиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама