Борисов: Никой не може да замени Турция в борбата срещу ИДИЛ

20:25, 12 дек 19 / Политика 25 2743 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българският премиер Бойко Борисов похвали ролята на Турция в борбата с терористите от “Ислямска държава“ (ИД), като заяви, че никой не може да замени страната в това отношение, съобщи в. „Сабах“.

Борисов в Брюксел: Докато има НАТО, съм сигурен в суверенитета на България

Борисов направи коментара на пресконференция след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. Българският премиер подчерта, че геостратегическото местоположение на Турция между двата континента я прави незаменим партньор на НАТО.

"Никоя държава не може да замени Турция в борбата срещу ИД", каза той в отговор на въпрос дали България може да замени Турция в НАТО.

Борисов също така похвали усилията на Турция да предотврати притока на нелегални мигранти към Европа. "Турция се придържа към споразумението и не е имало нито едно влизане от нелегален мигрант от Турция в България", каза той.

Арестуваха новия лидер на ИДИЛ, поел властта след убийството на Багдади

Българският премиер заяви още, че се противопоставят на санкциите срещу Турция заради закупуването на системи за противоракетна отбрана С-400, произведени от Русия.

"Не мога да давам съвети на американския Конгрес, но дипломацията трябва да бъде приоритет", заяви Борисов по повод одобрението на законопроект в Сената на САЩ за налагане на санкции на Турция. Той заяви, че диалогът и дипломацията трябва да бъдат предпочитани пред санкциите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама