Борисов в Брюксел: Докато има НАТО, съм сигурен в суверенитета на България

12:44, 12 дек 19 / Политика 25 2023 Topnovini
1
2
3

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел.

В началото на разговора премиерът Борисов подчерта, че единството на НАТО и силата на връзката между Европа и Северна Америка са ключови, за да се справим с предизвикателствата и заплахите за сигурността, съобщиха от правителствената пресслужба.

''Последното, за което ще мислим, е да се въоръжаваме. С това, че БВП на България се повиши, икономиката ни заработи в пъти по-добре, ние си позволихме да отделяме пари и за армията'', каза Борисов и добави, че ако бюджета продължава да бъде в излишък, правителството ще продължи да модернизира българската армия.

В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността. Принципът, който държа да се чуе, който съм защитавал, защитавам и за радост Столтенберг също, е отбрана и възспиране. За това се въоръжаваме - да сме силни.

Премиерът наблегна, че работи активно и за диалог с Русия.

Ние сме били южния фланг, само че на Варшавския договор и Турция беше наш основен противник и тогава, вместо да даваме пари за здравеопазване и инфраструктура, имахме 30 км магистрала. Имахме 4900 танка, над 110 изтребители.

''Целта трябва да бъде мир. В една съвременна война не знам дали ще има победители. Затова винаги започваме в силата и възпиращата роля и отбрана на Алианса'', категоричен бе Борисов. 

България има 0 нелегална миграция и турската страна си спазва на 100% договорката с нас. Нямаме нито едно нарушение откъм тяхна страна  затова не наложихме санкции срещу турците. Мнението на Столтенберг беше, че не е правилно да се налагат военни санкции, защото тогава ще ги принудим да купят оръжие от друго място, а не от евроатлантическите партньори.

По думите му България се намира на много уязвимо място и столетия сме страдали заради това:

Слагаме дипломацията на първо място, а единственият надежден партньор, който може да ни пази, е НАТО.

България предложи разполагане във Варна на координационен център на военоморски сили на НАТО в Черно море. Това заяви от своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

"България предложи разполагане във Варна на координационен център на военоморските сили НАТО в Черно море. Обсъдихме това предложение", каза той.

"Ние не настояваме, а предлагаме създаването на този координационен център. Ние винаги сме против военни флоти в Черно море. Центърът трябва да играе само възпираща роля'', отговори Борисов.

Столтенберг изтъкна приноса на България като член на Алианса. За да са сигурни нашите народи, трябва да инвестираме в отбрана, посочи Столтенберг и добави, че с инвестициите в модерно оборудване и способности НАТО става по-силно, а България по-сигурна. Генералния секретар на НАТО обърна внимание, че страната ни е сред 9-те членки на Алианса, които са достигнали поетия ангажимент за 2% от разходите от БВП да се отделят за този сектор.

„Повече учения, повече инвестиции в нашата съвместна сигурност – за това работим“, добави Столтенберг. Генералният секретар на НАТО специално благодари на министър-председателя Бойко Борисов и на България за подкрепата по отношение на Република Северна Македония, която скоро ще стане 30-ия член на НАТО. Столтенберг отбеляза още, че светът се променя и способността на Алианса също да се променя е причина и НАТО да е толкова успешен съюз. „Силата на НАТО е, че въпреки различията сме способни да се обединим около нашата отбрана“, заяви още Йенс Столтенберг.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 30 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.