Акцент на деня: Стани да седна

17:30, 03 дек 19 25 4845 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Нов социален министър 

Народното събрание одобри Деница Сачева за социален министър. Номинацията й бе анонсирана два дни, след като премиерът Бойко Борисов поиска и прие оставката на Бисер Петков. Министър-председателят обоснова кадровото си решение с „натрупани във време основания“, с незадоволителните темповете на работа на социалното министерство, а в допълнение посочи, че министрите в кабинета не искали да работят с Петков. Майките на деца с увреждания и синдикатите настояха Петков да бъде върнат, но премиерът не уважи предложението.

Реакциите в парламента?

В поредната рокада опозицията в Народното събрание съзря симптом за блокаж при управляващите. За тях Бисер Петков е бил едно от най-диалогичните лица, опитвайки се да стори нещо дори с „вързани ръце“. Левицата настоя още всеки министър в кабинета да излезе и да каже защо не може да работи с Бисер Петков. В отговор от ГЕРБ попитаха техния лидер каква диря е оставила като председател на социалната комисия и защо никой не е обяснил от трибуната защо е била отстранена като зам.- министър заради корупция. От ДПС изказаха мнение, че другите министри най-вероятно не са искали да работят с Петков, защото не са разбирали неговия експертен език. От „Воля“ не подкрепиха кандидатурата на Сачева заради това, че преди година е подписала заповед за провеждане на анкета сред учениците, в която те да определят дали са момчета или момичета. „Ние смятаме, че с работата си до момента г-жа Сачева е показала, че подкрепя тази либерална политика и няма как да гласуваме за нея“, категорични са от партията.

От своя страна Деница Сачева обяви, че съзнава отговорността и трудностите, свързани със социалната политика, но мащабната дезинформационна кампания в нейна чест я изненадала. Тя обеща диалогичност, баланс и добронамереност. Сачева поясни, че има добър диалог с премиера. „Той ми предложи поста. Друг не е разговарял с мен“, коментира тя.

Прочитът на политолозите?

Пред ТОПНОВИНИ политологът Стойчо Стойчев изказа мнение, че e последвала оставка на министър Бисер Петков, защото не е успял да се сработи с финансовия министър Владислав Горанов. Според него обаче работата на кабинета е колективна и постигането на успехите изисква общи усилия, а не индивидуалност. Стойчев смята, че нито един министър у нас реално нищо не може да изпълни, без подкрепата и сътрудничеството на останалите институции – министерства, парламент и Министерски съвет.

Политологът Димитър Ганев заяви пред медията ни, че Бисер Петков бе отстранен, защото не е успявал да сваля напрежението. В социалното министерство имаше обществено недоволство около протестите на майките на деца с увреждания, болничните, втората пенсия, стратегията за детето и в тази ситуация Бисер Петков не е организирал добра комуникация, а се е наложило дори самият премиер да опровергава твърдения, коментира той. Ганев определи оставката като уличен завършек на всички протести.

Двамата експерти смятат, че поисканата оставка от страна на Борисов не е изненада, а по-скоро продължение по линията на неговия тип управление.

От КНСБ изразиха съжаление за отстраняването на министър Бисер Петков и обявиха, че посрещат с надежда, претенции и големи очаквания новоизбрания министър на труда и социалната политика Деница Сачева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама