Политологът Димитър Ганев пред ТОПНОВИНИ: Бисер Петков не успяваше да сваля напрежението

16:35, 03 дек 19 25 5270 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

В края на работната седмица министър-председателят Бойко Борисов поиска и прие оставката на социалния министър Бисер Петков. В рамките на уикенда стана ясна и номинацията за неговия наследник. Изненадващ ход ли бе рокадата от страна на премиера, разсърдиха ли се коалиционните партньори за едноличното решение – говори политологът Димитър Ганев.

Г-н Ганев, свидетели сме на поредната оставка в кабинета „Борисов 3“. От петък до неделя премиерът уволни и номинира нов социален министър. Какво означава тази рокада и защо идва сега?

Според мен има две важни неща, които трябва да се споменат. Първото – това е традиционен стил на Борисов – и той не буди изненада. Когато се създаде обществено напрежение в един сектор и фокусът падне върху него, Борисов действа рязко с оставки, за да избегне имиджовите щети, които могат да се прехвърлят върху цялото управление. Второ – да се смъкне градусът на напрежението. В социалното министерство от доста отдавна има такова напрежение – протестът на майките на деца с увреждания, тогава бе поискана оставката на министъра, болничните, втората пенсия, Стратегията за детето - това бяха теми, свързани с Министерството на труда и социалната политика. Те доведоха до покачване на напрежението. Това действие на Борисов е негова запазена марка. По всичко личи, че министър Петков не може да комуникира добре, не беше достатъчно силно политическо лице, което да успява да комуникира със заинтересованите групи и самият той да сваля напрежението. Никой не оспорва експертните качества на Бисер Петков. Но, когато си министър, ти преди всичко си политическо лице. Това според мен е основната причина за неговата оставка. Трябва да се има предвид – в последния един месец имаше протести за стратегията на детето. Определени групи протестираха, защото държавата щяла да им вземе децата. Вие си представяте колко нелепо звучи само по себе си това. Наложи се отново Борисов да се намесва в тази тема и да опровергава абсолютни неистини. Това също може да се брои като грешка на министър Петков – представете си да не можеш да обясниш, че държавата няма да взима децата на хората.

Случаен ли е изборът да се поиска оставка в последния момент преди почивните дни?

Това е нормален технически ход, който не трябва да ви учудва. С него се цели темата за оставката да не се превръща в централна, а малко или много скандалът да се тушира заради почивните дни.

„Обединени патриоти“ поискаха свикването на Коалиционен съвет - очаквате ли рокадата да доведе до трусове в управлението?

Не очаквам трусове. Логично е да се състои Коалиционен съвет. Всяка една министерска оставка минава през съгласуване между коалиционните партньори. Не вярвам, че това ще предизвика трус. Министерството на труда и социалната политика е от квотата на ГЕРБ и в този смисъл – Бойко Борисов има право самостоятелно да вземе решение за кадровото назначение, както за уволнението, така и за назначаването на г-жа Сачева.

Как ще коментирате избора на Деница Сачева за нов социален министър?

Деница Сачева е позната в сектора. Тя има управленски опит в сферата. Не познавам работата й детайлно. Основната тежест ще падне в комуникирането – умението да обясниш проблемите и да не предизвикваш социално напрежение. Трябва да дадем време на г-жа Сачева да се докаже.

Според Бойко Борисов другите министри не са искали да работят с Бисер Петков. Какво говори това за отношенията вътре в кабинета?

Да правим генерални изводи е пресилено. Очевидно г-н Бисер Петков е бил в изолация. По-скоро не е успявал да намери диалог със своя екип и с Министерски съвет, което е още един допълнителен аргумент в посока за неговата оставка.

Политологът Стойчо Стойчев пред ТОПНОВИНИ: Бисер Петков не се е сработил с Горанов

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама