Официално: Деница Сачева е новият социален министър

13:11, 03 дек 19 / Политика 25 4482 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Народното събрание одобри Деница Сачева за социален министър. Кандидатурата й представи вицепремиерът Томислав Дончев. Сачева досега беше зам.- министър на образованието. 

От БСП заявиха, че поредната рокада във властта за управляващите е традиция, но за тях е симптом за блокаж. Според Драгомир Стойнев Бисер Петков е бил едно от най- диалогичните лица, опитвайки се да стори нещо дори с „вързани ръце“, по- скоро с хората обаче отколкото с факторите в системата, и вероятно това е била грешката му. 

Вицепремиерът Томислав Дончев му отговори: „Някой говори силно или вика, когато няма какво да каже“.

По- страшно нещо от високия тон в политиката е мълчанието. Вашата група мълчи“, се обърна Корнелия Нинова към Дончев. БСП настоя всеки министър да излезе и да каже защо не може да работи с Бисер Петков.

В отговор от ГЕРБ попитаха лидера на левицата: каква диря е оставила като председател на социалната комисия и защо никой не е обяснил от трибуната защо е била отстранена като зам.- министър заради корупция.

Ще се постарая да говоря тихо, за да кажа нещо смислено“, коментира Хасан Адемов. От ДПС не се съгласиха гласуването на Сачева да бъде днес, тъй като заседанието е извънредно и дневният ред се гласува предварително. Лидерът Мустафа Карадайъ дори излезе от залата. „Министър Петков говореше на експертен език, другите министри не са искали да работят с него, най- вероятно не са разбирали езика му“, посочи Адемов.

Валери Симеонов попита: „Това е избор на министър, не на папа. Защо е тази истерия, това отрицание?“. „Не виждам защо трябва предварително да сме убедени, че тази госпожа няма да си свърши работата“, посочи той. Симеонов показа книгата на проф. Евгений Сачев „Българите са в основата на човешката цивилизация“. „Такъв баща не може да не възпита добре децата си“, заяви той.

Деница Сачева заяви: „Много добре съзнавам мащаба, отговорността и трудностите, които са свързани със социалната политика“. „Мащабната дезинформационна кампания в моя чест ме изненада“, коментира тя. Сачева опроверга информацията да е свързана с анкетата за сексуално образование, свързвана с джендър идеологията. Тя обяви, че анкетата е въведена преди 5 години по времето на министър на БСП- проф. Анелия Клисарова. „Диалогичност, баланс и добронамереност- това мога да обещая. Да оборваме фалшивите новини с факти“, подчерта тя.

"Имам добър диалог с премиера. Той ми предложи поста. Друг не е разговарял с мен. С него съм говорила и за поста зам.- министър на образованието", заяви Деница Сачева. 

Тя не коментира прессъобщението на социалното министерство, с което медиите бяха поканени на предаването на поста, преди новият министър да е положил клетва. 

Бисер Петков освободи поста в петък по настояване на Бойко Борисов. Премиерът обоснова кадровото си решение с „натрупани във време основания“, както и с темповете на работа на социалното министерство, които не отговаряли на очакванията на обществото. Борисов предложи мястото му да заеме Деница Сачева, която досега беше зам.- министър на образованието. Майките на деца с увреждания настояха Петков да бъде върнат, но премиерът не уважи искането. Той коментира, че другите министри от кабинета не искали да работят с него.

Депутатът Росен Малинов зае мястото на Стефан Данаилов, който ни напусна на 27 ноември. Малинов положи клетва и се присъедини към народните представители от левицата.

В парламента с минута мълчание бе почетена паметта на проф. Любен Корнезов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама