Социалният министър подаде оставка

17:08, 29 ное 19 / Политика 25 4944 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Министър-председателят Бойко Борисов поиска и прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщиха от правителствената информационна служба.

Кадровото решение на премиера е въз основа на натрупани във времето основания. Министър-председателят Борисов счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания.

Предистория

Оставката на Петков идва часове преди британската телевизия ВВС да излъчи силно критичен към България документален филм за домовете за деца с увреждания. Филмът се базира на данни от доклад на организацията Интернационал за правата на хората с увреждания, която е била на мисия у нас. Според заключенията му България е заменила системата си от големи и стари сиропиталища с новопостроени, но по-компактни сгради, които продължават да функционират като институции. В доклада се посочва още, че тези институции отделят децата с увреждания от обществото и допринасят за тяхната продължаваща социална изолация. По-рано днес от МТСП излязоха с позиция, в която заявиха, че данните от доклада ще бъдат проверени, но се обявиха срещу практиката да се правят генерални изводи на база на единични случаи.

В последните месеци непрежение в общестовото предизвикаха и други социални теми - за изплащането на болничните, за средствата от втория пенсионен стълб, проблемите на социалните работници, продължават и вълненията около Стратегията за детето  - все теми, които са свързани с работата на Бисер Петков.

Малко хронология

Припомняме, че Бисер Петков вече веднъж подаде своята оставка през юни 2018 г. Тогава като мотив за своето решение той изтъкна невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания. Първоначално оставката бе приета от министър-председателя Бойко Борисов, но по-късно премиерът съобщи, че Петков ще остане на министерския пост, защото се справя добре и майките на децата с увреждания го харесват. 

Ако оставката на социалния министър бъде гласувана от депутатите, това ще бъде осмата министерска рокада в кабинета "Борисов 3".

До този момент с министерските постове се разделиха проф. Николай Петров (Здравеопазване), Валентин Радев (Вътрешни работи), Ивайло Московски (Транспорт, информационни технологии и съобщения), Николай Нанков (Регионално развитие и благоустройство), Румен Порожанов (земеделие и храни), Валери Симеонов (вицепремиер по икономическата и демографската политика) и Цецка Цачева (Правосъдие). 

Борисов се раздели и със зам.-министрите на икономиката, на енергетиката и на младежта и спорта - Александър Манолев, Красимир Първанов  и Ваня Колева. При Манолев причина за оставката му бяха подозрения за злоупотреби с европейски средства за къщи за гости, а при Първанов и Колева - закупени имоти на съмнително ниска цена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама