Денят накратко – 3 декември

19:00, 03 дек 19 25 2326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Народното събрание одобри Деница Сачева за социален министър, Сотир Цацаров и Симеон Найденов бяха изслушани от ресорната комисия в парламента, българските ученици влошават резултатите си във всички области и още:

 

***

Деница Сачева е новият социален министър

Народното събрание одобри Деница Сачева за социален министър, след като премиерът Бойко Борисов поиска и прие оставката на Бисер Петков в края на миналата седмица. Сачева досега беше зам.- министър на образованието. 

Поредната рокада във властта предизвика и остри политически коментари. От БСП заявиха, че честите смени са се превърнали в традиция за управляващите. От ДПС също изразиха негодуванието си, като не се съгласиха гласуването на Сачева да бъде днес. Лидерът Мустафа Карадайъ дори излезе от залата. КНСБ изрази съжаление за решението да бъде освободен Петков. От своя страна новият министър коментира, че много добре съзнава мащаба, отговорността и трудностите, които са свързани със социалната политика.  

***

Кандидатите за шеф на „Антикорупция“ бяха изслушани от ресорната комисия в парламента

Депутатите от комисията за борба с корупцията изслушаха концепциите на двамата кандидати, които участват в надпреварата за "Антикорупция" - Сотир Цацаров и Симеон Найденов. По думите на Цацаров администрацията на комисията е „прекалено голяма с оглед на полезния ефект“. Той ще предприеме незабавни действия за нов правилник на КПКОНПИ, както и за нов механизъм за проверка на почтеността на служителите. Симеон Найденов ще настоява за по-голяма отчетност и увеличаване на служителите в дирекциите с „нови качествени хора с познания и желание да работят срещу корупцията“.

***

Лидерите на НАТО се събират

Лидерите на НАТО обсъждат състоянието на Алианса на двудневна среща на върха в Лондон. На срещата на върха ще бъде отбелязана и 70-годишнината от създаването на Алианса. Преди да замине за срещата президентът Радев заяви, че тя дава възможност България да се утвърждава като фактор на стабилност в Югоизточна Европа и да отстоява своя национален интерес. В делегацията, водена от българския държавен глава, са Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов. Очаква се Радев да разговоря с министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън, както и с президента на САЩ Доналд Тръмп. 

***

Борисов покани „Репортери без граници“ да предложат законови промени за медийна независимост

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с генералния секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар. Двамата обсъдиха възможностите страната ни да подобри позицията си съобразно индекса за свободата на пресата, съставян от организацията. Борисов покани представителите на „Репортери без граници“ да участват с предложения за законодателни промени, които да гарантират на медиите независимост, а на обществото правото на вярна и точна информираност.

***

Българските ученици влошават резултатите си във всички области 

България бележи спад в класацията на международното оценяване на учениците – PISA 2018. Спад се наблюдава и в трите изследвани области – четене, математика и природни науки. Най-съществен е спадът в природни науки. “Резултатите не са изненадващи, но са разочароващи“, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

***

Юнкер предаде на Фон дер Лайен председателския пост на ЕК

На тържествена церемония в Берлемон, сградата, където се намира Европейската комисия, Жан Клод Юнкер предаде поста председател на изпълнителният орган на Европейския съюз на Урсула фон дер Лайен. Това стана в присъствието на много служители на ЕК. 

***

Над 1800 машини в готовност да чистят пътищата при снеговалеж

Над 1800 машини са в готовност да обработват настилките на републиканските пътища, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите при започналия снеговалеж. Настилките по проходите се обработват превантивно срещу обледяване. От АПИ апелират шофьорите, на които им предстои пътуване през планинските проходи, да не тръгват с автомобили с летни гуми и да карат със скорост, съобразена с метеорологичните условия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама