Над 1800 машини в готовност да чистят пътищата при снеговалеж

12:30, 03 дек 19 25 2307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 1800 машини са в готовност да обработват настилките на републиканските пътища, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите при започналия снеговалеж, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Съоръженията и настилките по проходите се обработват превантивно срещу обледяване, където предпоставките за хлъзгавост и заледявания са по-големи. 

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. В опорните пунктове има нужните количества сол, пясък и химикали и машини за посрещане на първия сняг. 

От АПИ апелират шофьорите, на които им предстои пътуване през планинските проходи, да не тръгват с автомобили с летни гуми и да карат със скорост, съобразена с метеорологичните условия.

Екипите, ангажирани със снегопочистването в София, също са започнали обработка със смеси против заледяване на високи и стръмни места в града.

В момента се работи на моста на ул. „Марко Семов“ в район „Студентски“, разпръскват се соли против заледяване на пътни участъци в районите „Витоша“ и „Овча Купел“. В район „Банкя“ се обработват общинските пътища към кварталите „Михайлово“ и „Градоман“, както и към селата Вердикал и Клисура. Започна обработка на пътните платна и на бул. „Брюксел“. Опесъчават се и пътищата в природен парк Витоша Драгалевци – Алеко и Бояна - Златни мостове, съобщиха от Столична община.

По нареждане на Столичния инспекторат екипите, ангажирани със снегопочистването на града са в готовност да започнат работа. На 67 стоянки в София са разположени 166 снегорина, които при необходимост ще започнат работа по опесъчаване и отстраняване на снежната покривка от пътните платна. Напомняме на шофьорите да излизат на пътя само с добре оборудвани и изправни автомобили, както и да шофират със съобразена с пътните условия скорост.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама