Атлантическият съвет: Стратегически недалновидни са думите на Борисов, че няма да допусне черноморска база на НАТО

11:55, 25 ное 19 / Политика 25 1861 Topnovini

Атлантическият съвет на България определи като неприемливо и стратегически недалновидно изказването на Бойко Борисов, че няма да допусне изграждането на военноморска база на НАТО в България. То беше направено точно преди предстоящата му среща с президента на САЩ Доналд Тръмп във Вашингтон.

"Думите му, че няма да допусне черноморска база на НАТО на територията на България, не подхождат на министър-председател на държава, която е съюзник в НАТО", се казва в позиция на Атлантическия съвет на България.

"Такава позиция може да има само неутрална държава, която се опитва да балансира между НАТО и Русия, но не и България, чиито съюзнически ангажименти изискват тя да бъде сигурен, достоен и надежден член на Алианса. С тези думи визитата на премиера в САЩ на практика започна с фалстарт", убедени са от Атлантическия съвет.

Премиерът Борисов пристигна в САЩ за срещата си с Тръмп

"Това изявление изпраща много лош сигнал към домакините и към всички наши съюзници в Алианса. Нещо повече - това изявление изпраща окуражаващо послание към Кремъл, който е причината за нестабилността в Черно море, като му дава увереност, че може да продължи с агресивната си хибридна война против НАТО и срещу България в частност. При това положение няма как желанието на премиера Борисов Черно море да бъде място за "платноходки, туризъм и мир" да бъде реализирана. Агресор не се умилостивява с прекланяне на глава", казват още от Съвета.

"Дали Черно море ще бъде за "мир, любов, туристи, лодки и платноходки", зависи от това дали ще има достатъчно сигурност в него и около бреговете му. Факторът, който досега системно внася нестабилност в региона е Руската федерация с незаконното анексиране от нейна страна на Крим, с провокациите в Азовско море, с действията за дестабилизиране на Украйна и с интензивното изграждане на нови свои военни способности в Черно море. Стратегическият баланс на силите в Черно море вече решително е наклонен в полза на Москва. И положението ще се влошава, ако страните от НАТО не изградят достатъчно способности в региона за противодействие на агресивните действия на Руската федерация", подчертават от Атлантическия съвет.

Според тях „ако не се противодейства на руската агресивна политика сега и не се работи за преодоляване на стратегическия дисбаланс на силите в региона, това би било фактически отказ от защита на собствения ни

Путин казал на Малинов: Имай търпение към българските власти, подложени са на натиск

Стратегическият дисбаланс в полза на Русия е категорично против нашия национален интерес. Повече сигурност България няма да получи като се старае да омилостиви Москва. Единственият начин за това е да градим стабилна държава със силна армия и да работим за повече присъствие на НАТО в региона. Затова правилният за нас отговор е повече НАТО в Черноморския регион, отбелязват още от Атлантическия съвет.

"Това, което конкретно трябва да се направи сега, е България да изпълни навреме и в пълен обем всички свои ангажименти по линия на изграждането на адаптираното Предно присъствие на НАТО на Югоизток. Нещо повече - ние имаме нужда и от военноморска база, и от военновъздушна база, и от сухопътна бригада на НАТО в България. Изграждането на многонационални формирования на НАТО в България е гаранция за нашата национална сигурност. Това ни прави силни и независими. И сигурни. А не руските енергийни проекти в България, които само увеличават и без това тоталната енергийна зависимост от Русия. Стратегическа грешка би било да отхвърлим възможността за повече НАТО в България и в Черно море, като същевременно реализираме руските енергийни проекти у нас. Това значи да отхвърлим сигурността и да увеличим зависимостта на страната ни", се казва още в позицията.

Втората партида от доставката на С-400 пристигна в Турция

"Изявлението на Бойко Борисов идва и в контекста на вече допуснатата стратегическа грешка българското правителство да позволи над територията на България на път за Сърбия да прелети руския зенитно-ракетен дивизион С-400. С това действие страната ни се превърна във въздушен коридор за Руската федерация, която се стреми да наложи влиянието си на Балканите като използва Сърбия като инструмент. Освен това, в момента Москва използва своето лоби в Белград, за да въвлече страната ни в измислен шпионски скандал", смятат от Атлантическия съвет.

Руският посланик в Сърбия: Шпионската афера е натиск върху Сърбия да се откаже от Русия

"Провокациите на сръбски официални представители спрямо нас продължават. Допускаме, че в отговор на изгонването наскоро на руския военен разузнавач от София заради шпионаж Москва няма да отговори реципрочно на своя територия, а ще нанесе косвен удар срещу нас чрез сръбските си приятели. Да не забравяме и награждаването лично от Владимир Путин в Кремъл на обвиняемия за шпионаж Николай Малинов и провокативните думи на говорителя на Кремъл по тази тема, което бе унижение на страната ни. Москва продължава да нанася удари по нас", коментират още от Съвета.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 19 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.