Путин казал на Малинов: Имай търпение към българските власти, подложени са на натиск

18:10, 05 ное 19 25 1963 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Организацията вече съществува 16 години, благодарение на г-н Цацаров получихме известност в България и чужбина. Аз чувствам себе си като български патриот. Аз съм български обществен деятел и политик, не съм имал намерения да не се върна. Това каза пред bTV председателят на българското Национално движение "Русофили" Николай Малинов, който е сред удостоените от Владимир Путин с руския орден "Дружба", съобщава „24 часа“.

Припомняме, че по-рано главният прокурор Сотир Цацаров даде на инспектората на ВСС съдията от спецсъда Андон Миталов, който е пуснал Малинов да пътува в чужбина от 1 до 5 ноември по предварителна програма с културни събития. Според Цацаров, това станало в разрез със закона, защото Малинов не е поискал първо разрешение от наблюдаващия прокурор, а направо от съда.

Кремъл предупреди за евентуални последици, ако Малинов бъде преследван в България

"За мен Русия е приятелска за България държава, няма как да си шпионин на приятелска държавна. Съдебните процеси не ги разбирам изобщо. Беше подадено искане към съда, изпълнил съм гаранция от 50 хил. лева. Съдът прецени, че пада за 3 дена, аз изпълних желанието на съда. Бях поканен на няколко конференции. Като получих три дена, присъствах само на едно от мероприятията. Надявам се, че тази мярка ще отпадне рано или късно. Аз съм човек, който се занимава с международна дейност. Това за шпионството е обидно, но не е сериозно", каза той.

"За мен пране на пари е да имаш пари с незаконен произход и да ги узаконяваш. Нямам пари, които трябва да бъдат узаконявани, напротив- парите не достигат

 

"В Москва бях поканен от администрацията на президента Путин да присъствам на това награждаване със съпругата си. Вчера са търсили съпругата ми, а не беше тайна, че тя е с мен в Москва. Ние не сме се крили. Представител на властите я е издирвал в офиса й", каза Малинов.

"Орденът е за мир и дружба. Развиваме отношенията между нашите два народа. Издаваме книжки, правим конференции, събори, концерти. Това правим. 240 организации имаме. Нашият събор "Копринка" го знаете, тази година се събраха 16 хил. човека", посочи още той.

"Някой чувства военна заплаха за България от Русия, аз такава заплаха не чувствам. Българският народ не се чувства заплашен, някой се чувства заплашен“, добави Малинов.

Цацаров пита защо са пуснали Малинов да отиде в Русия?

"Разговорът с Путин беше кратък. Повдигнах въпроса за дейността на "Русофили" и за прокурорския въпрос. По втората тема му казах, че съм пуснат само за 3 дена. Той се усмихна и каза "Виж какво, прояви разбиране и търпение към българските власти, те са подложени на голям натиск, прояви търпение и разбиране по този въпрос". Каквото ви казвам е 1:1. Той ме изненада приятно, каза обезателно да предам поздрави на съпругата си, която води проекта Russia Beyond", каза председателят на "Русофили".

"С Леонид Решетников се видяхме, бяхме в еуфория, че са ме пуснали. На другия ден бях във вилата му. Ходихме на руска баня, пихме ракия. На брат ми рецептите взел, научил се да прави ракия. Изкуши ме с украинска сланина. Той изрази своето огорчение, той много битки е водил за България, той пръв каза, че не ние, а те са ни предали. Каза "огорчението ми е, че ти получаваш удари за нашето присъствие", каза Малинов.

"Знам, че с Волен Сидеров се е срещал, с много хора поддържа отношения. В моите отношения с него, никога не съм си позволявал да злословя срещу други хора. Обикновено ходи да почива на Старозагорските минерални бани. Той като е тук, на 20 дена веднъж я го видя, я не.", каза Малинов.

"Късно вечерта се видяхме с Малофеев да се почерпим за ордена. Той се пошегува: Ще кажеш, че само указанията на Путин си дошъл да изпълняваш. С Малофеев бизнес отношения не сме имали", добави той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама