Стачните комитети на КНСБ и „Подкрепа“ ще заседават (Обновена)

09:27, 19 ное 19 25 2508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националните стачни комитети на КНСБ и Конфедерация на труда „Подкрепа“ ще проведат днес съвместно заседание, съобщи БНР. На него ще бъдат обсъдени бъдещите съвместни действия на двата синдиката относно предложението на управляващата коалиция първият ден от болничните да не се плаща от работодателите от 1 януари 2020 г. и да остава за сметка на работещите.

Очаква се двата синдиката да заявят готовност за обща стачка в края на месеца, ако управляващите не оттеглят предложението си за болничните. От „Подкрепа“ още в края на миналата седмица обявиха намерението си да напуснат тристранния съвет, както и готовност за национален протест.

КНСБ настоява за спешна среща с премиера Бойко Борисов и спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество, пишат в позиция до медиите. 

Д-р Костадин Сотиров пред ТОПНОВИНИ: Трябва да има система за контрол и санкции за злоупотребяващите с болнични листове

Позицията на Конфедерацията на независимите синдикати в България е относно решението на коалиционния съвет на управляващите от 14 ноември 2019 г. първият ден от болничния да е за сметка на работещите.

Конфедерацията на независимите синдикати в България изразява своето несъгласие с направеното предложение. Обявеното намерение за конфискация на първия ден от болничните предизвика бурно обществено недоволство сред всички работещи българи. Немалка част от политическите партии, както от управляващата коалиция, така и извън нея, и работодателски организации също изразиха несъгласие и се разграничиха от предложението.

Премиерът звъннал на синдикатите заради готвените протести за болничните

КНСБ е против отнемането на социално-осигурителни права, финансирани от вноски на работещите и работодателите.

Синдикатите се обявяват против методиката с едностранни и необмислени решения проблемът с издаването на фалшиви болнични няма да бъде решен. Необходима е комплексна експертна оценка и включване на всички контролни и правоохранителни органи за отстраняването му.

Според тях, мярката ще санкционира мнозинството коректни работници, специалисти и служители заради една малка част злоупотребяващи.

Синдикатите твърдят още, че се създава несигурност и недоверие сред работещите българи в осигурителната система, която би трябвало да подкрепи правоимащите при възникнала временна нетрудоспособност, за който риск те се осигуряват и имат права.

Акцент на деня: Много ви здраве

Взетото по този начин решение на коалиционния съвет на управляващите заобикаля по груб начин законово регламентирания тристранен диалог, чрез който трябва да се решават всички социално-икономически въпроси, се посочва още в позицията на КНСБ.

Ако през следващите дни не бъде оттеглено заявеното намерение, заедно с колегите си от КТ „Подкрепа“, КНСБ. ще инициира серия от национални протестни действия".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама