Акцент на деня: Много ви здраве

17:30, 15 ное 19 / Общество 25 4457 Биляна Иванова
1

След коалиционен съвет управляващите обявиха решението си първият ден от болничния да не ни се плаща. Мярката предизвика силна обществена реакция. Сега първите 3 дни плаща работодателят, следващите държавата. Работодателите не веднъж са настоявали да се върне старото положение, когато изплащаха само първия ден. От ГЕРБ после уточниха, че мярката няма да засегне майките, когато гледат болните си деца, или при трудова злополука.

Търси се инициаторът

Получихме разнопосочни отговори на въпроса чия е идеята. Първо от ГЕРБ приписаха авторството на „Обединени патриоти“. „Това определено е предложение на патриотите, защото ако беше на ГЕРБ и правителството щяхте да го видите в бюджета при внасянето му от МС“, заяви Менда Стоянова. Те пък отрекоха. „Не сме предлагали мярката за болничните, предложението е на финансовия министър“, отговори Юлиан Ангелов.

Според Горанов обаче Ангелов и Стоянова били коментирали ситуацията грешно, защото не присъствали на политическия съвет. „Предложението е на управляващата коалиция и е в пакет. Оттам нататък всичко друго е технология и опит за създаване на напрежение в коалицията, което не съществува“, посочи той. Включи се и Искрен Веселинов, който потвърди, че зад решението еднакво стоят и ГЕРБ, и „Обединени патриоти“.

Здравният министър Кирил Ананиев се дистанцира от темата, за да се запознае с анализите, на базата на които е направено предложението. „При всички случаи се вижда, че има напрежение и няма единно становище“, коментира само той.

Опозицията против

БСП и ДПС се обявиха срещу мярката. От ДПС заявиха, че категорично не приемат аргумента на управляващата коалиция, защото се отнемат права на работниците. Те видяха „скрито увеличение на осигурителната вноска“. Според БСП с решението "правителството признава безсилието си да се справи със злоупотребите с болнични". От левицата коментираха, че се наказват изрядните работници, вместо тези, които ползват фалшиви болнични листове.

Синдикатите скочиха

Синдикатите са в стачна готовност заради предложението на управляващите. От КНСБ поискаха среща с премиера, за да настояват за оттегляне. „Ако някой си мисли, че така лесно ще мине този въпрос, е сбъркал”, коментира Пламен Димитров. Според АИКБ обаче ако болничните се намалят наполовина, БВП ще се увеличи с 1 млрд. лева.

Експертите говорят

Икономистът Мика Зайкова определи предложението като абсурдно. Тя заяви, че управляващите прикриват своята некадърност да отсеят фалшивите болнични листове зад гърба на болните работници. Икономистът Владимир Каролев обаче подкрепя идеята. По думите му българите масово се разболяват по време на празници или когато трябва да ходят на гръцкото море. И двамата смятат, че предложението няма да мине

Според председателя на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев с тази мярка злоупотребите няма да намалеят. Той обясни, че с промяната повече хора няма да смеят да си взимат болнични и така ще разпространяват инфекции.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли да бъде променян романът "Под игото" на Иван Вазов?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 133 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.