Денят накратко – 14 ноември

19:00, 14 ное 19 25 2962 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Иван Гешев е новият главен прокурор; защо първият ден от болничния няма да се плаща; какъв е поводът от БСП пак да искат оставката на Боил Банов и още:

***

Окончателно: Иван Гешев ще е Обвинител №1

С 20 гласа „За“ и 4 „против“ ВСС избра Иван Гешев за нов главен прокурор. Срещу единствения кандидат за поста гласуваха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и съдиите Олга Керелска, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова.

За да бъде завършена процедурата, президентът трябва да подпише указ за назначаването на Иван Гешев. По закон при повторното му преизбиране от ВСС Румен Радев вече е задължен да положи подписа си, но няма зададен срок, в който това трябва да се случи.

Заседанието на магистратите отново премина под знака на протести „за“ и „против“, които за пореден път бяха буквално под прозорците на ВСС. Центърът на София отново беше блокиран от полиция и жандармерия, а от МВР включиха в охраната на обществения ред и полицейски кучета. Двата сигнала за бомба и замерянето на сградата с яйца също не попречиха на заседанието.

След като беше избран заместник на Сотир Цацаров, Иван Гешев заяви, че по време на процедурата по избора му е имало „видим“ и „безпрецедентен“ политически натиск. „Една партия дори си прекъсна предизборната кампания и се фокусира върху моя избор“, подчерта той.

***

Първият ден от болничния няма да се плаща

Първият ден от болничния на работниците вече няма да се заплаща. За това са се разбрали ГЕРБ и "Обединени патриоти" след заседание на Коалиционния съвет на управляващите. 

Коалиционните партньори са се договорили и минималната пенсия от следващата година да стане 250 лева. Взетите решения ще бъдат внесени между първо и второ четене в Закона за държавния бюджет.

"Налице са изключително много данни за злоупотреби. Имаме много сериозен ръст на болничните спрямо 2013 г. при същия брой заети лица", мотивира предложението лидерът на НФСБ Валери Симеонов. До момента първите три дни от болничния се поемаха от работодателя, а следващите - от НОИ. От бизнеса настояваха да се върне старото положение, отпреди кризата, когато бизнесът изплащаше само първия ден, а от втория нататък поемаше осигурителната система.

"Мярката да не се изплаща първият ден от болничния, влиза ще влезе в сила от 1 януари, а увеличението на пенсията за най-бедните пенсионери - от 1 юли", каза вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Важните промени представиха от ГЕРБ, ВМРО и НФСБ. Възникна въпросът къде е партия „Атака“.

***

БСП пак поиска оставката на Боил Банов

БСП поиска оставката на министъра на културата Боил Банов. Поводът е решението на Върховния касационен съд, според което Министерството на културата не може да поиска неустойка от изпълнителите на ремонта на столичното Ларго. „Банов няма мъжеството и морала сам да се оттегли от поста си“, заяви депутатът от левицата Александър Симов.

„Спомняте ли си скандала „Ало, Банов съм“? В началото на тази година БСП извади на бял свят скандалната афера на културния министър Боил Банов за Ларгото. Той спестява 700 хил. лева на частен предприемач. Тогава основното оправдание на Банов беше- „Какво искате от мен, нали водим дело и вероятно ще го спечелим“, припомни Симов.

„Вчера видяхме как точно води дело Министерството на културата- изтървало е сроковете за обжалване, в резултат на което българският данъкоплатец безвъзвратно губи 700 хил. лева“, посочи депутатът. „При такава афера отговорността трябва да се понесе единствено и само с оставката на Боил Банов“, подчерта той.

 

Министър Боил Банов обяви, че не е бил известен, че сроковете по делото за неустойката за забавения ремонт на Ларгото са били изпуснати"Целият сценарий е да ми се вземе главата много по-рано, но моята глава е карловска и трудно пада", коментира министърът. 

***

Пускат движението по АМ "Струма" край Дупница предсрочно

Ремонтите по АМ "Струма" приключват предсрочно. Фирмата, която укрепва повредения след пожара през лятото мост край Дупница, обещава да приключи с ремонтните дейности месец по-рано от предвиденото. Очаква се за студентския празник - 8 декември движението по магистралата да бъде възстановено.

Трети месец движението по магистрала "Струма" край Дупница е затруднено, след като на 16 август пожар повреди конструкцията на моста и двете платна в посока Кулата бяха затворени. Ремонтът започна в края на октомври, а повечето от повредените носещи колони на съоръжението вече са готови.

***

Жестоко убийство на млада жена в Ямбол

Полицията в Ямбол задържа 61-годишен мъж, обвинен за жестоко убийство на 35-годишна жена. Сигнал в полицията е подаден в нощта срещу 11 ноември. Тялото на младата  жена било намерено в къща в областния град с видими следи от насилие по него. За срок от 72 часа е задържан Димитър С. Повдигнато му е обвинение за тежкото престъпление.

***

Кална маса затрупа и уби работник

59-годишен мъж е загинал, след като е бил затрупан в изкоп при отстраняване на авария в село Блажево, област Кюстендил. Служители на ВиК-Бобошево са отстранявали авария във водопровода, преминаващ по главната улица „Св. Иван Рилски“. Мъжът е слязъл в ров с височина около 1.80 метра, след което кална маса се е струпала върху него. Колегите му се притекли на помощ, извадили са го, но той вече е бил мъртъв.

***

Пореден опит Летище Пловдив да бъде дадено на концесия

До края на годината ще бъде обявена отново концесия за Летище Пловдив, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Така летището ще успее да се развие.

Преди година правителството прекрати процедурата за концесия на Летището в Пловдив по предложение на транспортния министър Росен Желязков. До решението на кабинета се стигна, след като консорциумът между "Хайнан" и "Пловдив еърпорт инвест" обяви, че няма да има възможност да сключи концесионния договор, въпреки че спечели процедурата. Вторият претендент за летището беше "Консорциум Летище Пловдив", съставен от "Тракия икономическа зона" и автотранспортната ПИМК, които спечелиха концесията на интермодалния терминал край града. Те се отказаха да обжалват прекратяването на процедурата.

***

БФС ще бори расизма с нов шал

Футболът е игра, равна за всички, независимо от тяхната раса, пол или религия. С това послание Българският футболен съюз представи "The Scarf of Respect" — фенски шал, средствата от чиято продажба ще отидат за борбата с дискриминацията в любимия спорт, съобщиха от футболната централа.

***

Предвиждат тол таксите за камионите да са от 4-7 ст./км

Тол таксите за масовия тежкотоварен трафик – с тегло между 3,5 тона и 12 тона, ще са от 4 до 7 ст. на километър, в зависимост от емисионния клас на превозното средство. Това предвижда проектът на Тарифа за таксите, които се събират за ползване на републиканската пътна мрежа, публикуван днес за обществено обсъждане. Предлага се първоначалният обхват на тол системата да е 6050 км – автомагистрали, първи и частично втори клас пътища.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама