Денят накратко - 4 ноември

19:00, 04 ное 19 25 1669 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Какви са окончателните резултати след балотажа при 100% обработени бюлетини, защо щабът на Манолова ще иска касиране на изборите, какви са отношенията между България и Франция след грубото изказване на Макрон...и още:

***

ГЕРБ загуби въпреки победата

При 100% обработени протоколи ГЕРБ ще има кметове в 11 столични района от общо 22, а „Демократична България“ печели в 8. БСП побеждава в един район, а в два кметовете ще бъдат независими. Така в столицата ще има 11 нови районни кмета. Победата на ГЕРБ в столицата, макар категорична в битката за големия кметски стол, е доста колеблива по районите на столицата и в областите от страната. 

В 9 областни града печелят кандидатите на ГЕРБ, в 4 - тези на БСП, а в други 5 - издигнати от местни партии и коалиции претенденти. 

На балотажа за кмет на София Йорданка Фандъкова побеждава Мая Манолова с почти 5% при 100% обработени протоколи.

„Разумът победи гнева, но гневът има своите основания. И затова, съм готова с решителност, увереност и научени уроци да продължа да работя за София. Защото само съзиданието побеждава“, заяви Йорданка Фандъкова.

В Пловдив за кмет е избран Здравко Димитров от ГЕРБ. Иван Портних отново ще е кмет на ВарнаГЕРБ печели още шест областни града: Ловеч, Силистра, Шумен, Търговище и Сливен.

Кандидатите на БСП спечелиха на балотажите в Русе и Разград. 

В Благоевград избраният за кмет е независимият Румен Томов, но e подкрепен от БСП.  Георг Спартански отново ще е кмет на Плевен, но независим. Той спечели с по-малко от 3% преднина пред кандидата на ГЕРБ.

***

Щабът на Манолова ще иска касиране на изборите

Председателят на Инициативния комитет, издигнал Мая Манолова като граждански кандидат за кмет на София, Никола Вапцаров, обяви, че от щаба ще искат касиране на изборите. Причината е в десетките сигнали за купуване на гласове и манипулиран вот, както и драстичната разлика на екзит половете с данните на паралелното преброяване. Според отбора на загубилите, ГЕРБ са манипулирали изборния процес. Никола Вапцаров е пожелал да влезе в зала „Арена Армеец“, където снощи се броиха гласовете от втория тур на изборите в София, но му е било отказано. Поискал е да влезе като председател на Инициативния комитет и като представляващ, който упълномощава всички останали представители.

От своя страна, вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че не се притеснява от касиране на изборите.Той отхвърли обвиненията на представители на БСП, които казват, че са преглеждали протоколите в ромските квартали на София и там се е гласувало за Йорданка Фандъкова. „Който има намерения за касиране на изборния резултат, да се обърне към съда“, призова Дончев. Той посочи, че ако се следва тази технология, то от ГЕРБ трябва да са недоволни от изборите в Русе или Плевен например.

Финансовият министър Владислав Горанов допълни, че манипулациите и внушенията през последната година и половина, че в столицата нищо не се върши, не са успели. Според Горанов Мая Манолова е „болезнено амбициозна” жена и смята, че ще продължи напред в опита си да се реализира.

Днес Мая Манолова съобщи също, че исковата молба срещу Бойко Борисов е готова и ще бъде депозирана днес или утре. Пред bTV премиерът обвини кандидата за кмет на София, че т.нар. братя Галеви й помагат през ромски лидери.

***

Лицемерие и неудобство между България и Франция или що е дипломация?

Връчихме протестна нота в Париж по повод изказване на Макрон, което скандализира българската общественост в последните дни. По указание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева заместник-министърът на външните работи Петко Дойков извика на разговор в МВнР френския посланик у нас Флоранс Робин. 

Дойков изрази недоумение от изказването на френския президент. От българска страна бе подчертано, че няма никакви сериозни основания за подобни твърдения. Отношенията между България и Франция – на приятели, партньори и съюзници, са отлични, българската общност е много добре интегрирана във Франция, а в последно време България не е получавала сигнали от френска страна за сериозни нарушения. 

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че разчита на подкрепата на Париж за влизането на страната ни в еврозоната и за защита на родния интерес по казуса с пакета "Мобилност".

***

Кой изпусна шпионина?

Главният прокурор Сотир Цацаров подаде сигнал до Инспектората на ВСС и административния ръководител на Специализирания наказателен съд. Той сезира институцията, защото съдията от спецсъда Андон Миталов е пуснал председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов да пътува в чужбина от 1 до 5 ноември по предварителна програма с културни събития. Николай Малинов е привлечен като обвиняем с мярка за неотклонение „парична гаранция в размер на 50 000 лева. Той има и наложена мярка за напускане пределите на страната. Прокуратурата показа доказателства за връзки и финансиране на Малинов от руски фондове, а междувремено Владимир Путин го е наградил с орден.

***

21-годишен шофьор помете четирима души на спирка във Варна

Четирима души пострадаха, след като 21-годишен шофьор ги блъсна на спирка във Варна.  Инцидентът е станал около 7:30 часа тази сутрин на спирка „Тракия” на бул. „Владислав Варненчик" в града. 

Пострадали са две 14-годишни момичета, мъж на 27 години и 51-годишна жена. 

Едното от момичетата е в кома, в тежко състояние и с опасност за живота, другото е настанено в болница със счупена подбедрица. Мъжът е в реанимация с две счупени подбедрици и травма на главата, но в стабилно състояние, а 51-годишната жена е с леки контузии на лицето. 

Пробата за алкохол на шофьора е отрицателна. Жена, очевидец на инцидента, разказа, че момчето било разстроено и в шок от случилото се. Пред нея обяснило, че спирачките на колата му отказали.

При разпит в районното управление на МВР младежът обяснил, че бил заспал зад волана след нощна смяна на работа.

***

КНСБ настоява минималната пенсия да стане 250 лв.

КНСБ предлага от 1 юли 2020 г. минималната пенсия да се увеличи от 219,43 лв. на 250 лв., или с 14%.  Очаква се около 850 000 пенсионери да получат това увеличение. 

Синдикатът е категоричен, че при официална линия на бедност за 2020 г. от 363 лева, е задължително да се направи една първа, макар и предпазлива крачка - минималната пенсия за стаж и възраст да догонва и в рамките на няколко години да надхвърли плавно линията на бедност.

От КНСБ са изчислили, че допълнителният разход за тази мярка не е пренебрежим - около 80 млн. лв., но е напълно постижим.
 
 
 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама