Окончателни резултати от местния вот при 100% обработени протоколи

10:02, 04 ное 19 25 2519 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След обработени 100% изборни протоколи ЦИК съобщи окончателните данни. В девет областни града печелят кандидатите на ГЕРБ, в 4 - тези на БСП, а в други 5 - издигнати от местни партии и коалиции претенденти.

На балотажа за кмет на София Йорданка Фандъкова побеждава Мая Манолова с почти 5% при 100% обработени протоколи.

В Пловдив за кмет е избран Здравко Димитров от ГЕРБ. Разликата между него и втория – Славчо Атанасов е 19%.

Иван Портних отново ще е кмет на Варна. На балотажа той спечели с 60,79% от гласовете пред Костадин Костадинов от партия “Възраждане“.

ГЕРБ печели още шест областни града: Ловеч – Корнелия Маринова, Смолян – Николай Мелемов, Силистра - Юлиян Найденов, Шумен – Любомир Христов, Търговище – Дарин Димитров и Сливен –Стефан Радев.

Кандидатите на БСП спечелиха на балотажите в Русе - Пенчо Милков, и Разград - Денчо Бояджиев.

В Благоевград избраният за кмет е независимият Румен Томов, но подкрепен от БСП.

Оспорвана беше битката в Перник, където кандидатът на БСП Станислав Владимиров победи Вяра Церовска от ГЕРБ. Той получи малко над 50% от гласовете.

Георг Спартански отново ще е кмет на Плевен, но независим. Той спечели с по-малко от 3% преднина пред кандидата на ГЕРБ.

В Пазарджик за пореден мандат спечели Тодор Попов, издигнат от местна коалиция на “Новото време“.

В Добрич кметът е Йордан Йорданов от местна коалиция – ДБГ, НДСВ и ССД.

Кметът на Видин е Цветан Ценков от местна коалиция СДС- НДСВ.

В Ямбол спечели и ще е кмет Валентин Ревански от “Пряка демокрация“.

В Добрич кмет ще е Йордан Йорданов, издигнат от местна коалиция. Той спечели със 66,54% пред кандидата на ГЕРБ.

Говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев уточни, че най-рано утре сутринта ще са готови и публикувани на сайта на ЦИК резултатите от изборните протоколи в страната. След това ще започне повторната им обработка.

Относно касирането или обявяването на недействителен даден избор, от ЦИК коментираха, че това не е от техните компетенции.

"Всеки кандидат може да поиска касиране на изборни резултати, като се обърне към съответния съд. Съдът може да разпореди броенето на бюлетините отново и ако се установи нарушение, тогава да, изборът ще бъде касиран. След такова касиране предстоят нови избори за съответния вид избор", обясни говорителят на ЦИК, Таня Цанева.

Цанева съобщи, че на втория тур са по-малко нарушенията, но в същото време процентът на нарушения по отношение на агитация в изборния ден са били повече. "Както имахме и за купуване на гласове, които ние съответно препратихме към прокуратура", отбеляза тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама