Още доказателства по шпионския скандал с Николай Малинов

13:12, 20 сеп 19 25 3000 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От прокуратурата съобщиха, че предвид големия обществен интерес относно хода на досъдебното производство за шпионаж, водено срещу Николай Малинов, предоставя допълнителна информация по случая.

Прокуратурата показа договор от началото на 2013 г. за получени от Малинов над 31 хил. евро. Дарението е от софийска фирма за „Национално сдружение Русофили“. Парите се даряват за изработване на 200 паметни знака „Самарски кръст“ по повод 135-ата годишнина от Освобождението на България. Дарителят е фирмата "Бромак" ЕООД. 

Малинов: Удариха ме тези, които виждат Русия като конкурент  

Друг договор от края на 2013 г. е сключен между Леонид Решетников и Николай Малинов. Според документа Малинов е събирал журналистически материали и репортажи, статии и анализи за българската вътрешна и външна политика, които е предоставял на Решетников. По договор му ги е предоставял поне веднъж месечно, а информацията се счита за поверителна. За тази услуга по договора на Малинов са платени 2,2 млн. рубли (над 60 хил. лева към дн. дата).

Москва: Обезпокоени сме от задържането на български гражданин за шпионаж в полза на Русия

От прокуратурата предоставят и чатове от телефона на бившия главен редактор на в. „Дума“ Юрий Борисов. Не са открити данни, свързани с Руския институт за стратегически изследвания, Сдружението „Русофили“ и Дружеството „Двуглав орел“. Според прокуратурата някои от разговорите му обаче могат да са свързани с делото.

Николай Малинов е сключил и договор с „Руска газета“ за реклама и материали във вестник, както и за специално приложение. Сумата на този договор е 900 хил. рубли.

Досъдебното производство срещу Малинов беше образувано на 9 юли. На 10 септември той беше обвинен и пуснат под гаранция от 50 хил. лева. На 12 септември прокуратурата разпространи докладна записка на руски език, изготвена от Николай Малинов, а днес и на български

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама