Денят накратко - 29 октомври

19:00, 29 окт 19 25 1836 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Какви следизборни калкулации направиха партиите след първия тур на местния вот, какви подробности излязоха наяве по новия шпионски скандал, кои са новите кандидати за евокомисари от Унгария, Франция и Румъния и още:

***

Следизборни калкулации

168 общини са избрали кмет още на първи тур. В останалите 97 ще има балотаж. Втори тур ще се проведе и в 377 кметства и 31 района. Седмицата между двата тура на местните избори е наситена с изказвания, изчисления и оценки на представянето на отделните партии. След като в изборната нощ премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му е постигнала безапелационна победа (особено в София), днес лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към него с въпроса къде му е победата, след като е изгубил бастиони. Тя обяви, че БСП печели на първи тур в 34 общини, предстоят общо 72 балотажа като посочи, че левицата увеличава гласовете за своите кандидати за кметове и общински съветници спрямо 2015 г. Лидерът на социалистите в София Калоян Паргов заяви, че БСП е станала втора политическа сила в столицата. От ВМРО също излязоха с положителна оценка за представянето си на първи тур -  според тях  партията взима над 5% от действителните гласове и се затвърждава като водеща политическа сила в страната. Според разчетите ВМРО ще има над 240 общински съветници в страната, което е два пъти повече от 2015 г.

Междувременно кандидатът за кмет на София Мая Манолова търси подкрепа от всички партии за предстоящия балотаж в неделя. Днес обаче стана ясен съставът на общинския съвет, с който новият кмет на столицата ще трябва да работи и картинката е разноцветна. Повече може да разберете в Акцента на деня.

***

Нова шпионска сага

След като вчера прокуратурата съобщи, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година, днес уличеният дипломат бе обявен за персона нон грата. Причината е, че той не е напуснал България, както беше съобщено в понеделник. Днес на дипломата му е била връчена нота, че не е желан у нас и има 24 часа, за да напусне България. Засега името на дипломата не е обявено официално обявено.

***

Огнена стихия

След тридневна битка с огнената стихия пожарът в Национален парк „Рила“, засегнал над 700 декара гора и алпийска растителност, е загасен напълно. Над 160 пожарникари, служители от горските стопанства и двата национални парка - Пирин и Рила, участваха в гасенето. Разпространението на дрругия голям пожар - в Стара планина е спряно и вече няма никаква опасност за близките населени места. 2/3 от пожара вече е ограничен, като по предварителни данни общата му площ надхвърля 40 000 дка. От тях 1/3 са в България, а останалите - в Сърбия.

***

УЕФА ни удари с тежка глоба за расизъм

УЕФА ни наказа с 85 000 евро глоба и затворени изцяло трибуни за европейската квалификация срещу Чехия. 75 000 евро е санкцията за проявите на расова и друга дискриминация по време на мача с Англия (0:6) на 14 октомври, а 10 000 евро са заради освиркване на химна на гостите. БФС получи и предупреждение за втори мач без публика, което влиза в сила автоматично при допускането на какъвто и да е инцидент при организацията на мача с Чехия. Повече подробности  вижте тук.

***

Смърт след натравяне

Прокуратурата разследва смъртта на 9-годишно момче от Кардам, починало малко преди полунощ на 27 октомври.  След прием на храна той и 11-годишната му сестра се почувствали зле. Момченцето починало в дома си, а сестра му е приета във Военноморската болница във Варна в критично състояние. В момента състоянието на момичето се подобрява и е без опасност за живота. Проверяват се храната, която е консумирана в семейството и търговският обект, от който то е пазарувало. Проверка ще има и в училищния стол. Дирекцията по социално подпомагане наблюдава останалите 4 деца в семейството на възраст между 4 и 13 години, за които основно се грижат техните баба и дядо. При огледа на къщата е установено, че условията за живот в нея не са особено благоприятни за отглеждането на шест деца.

***

За един коментар във Facebook

Новият общински съветник в столицата от листата на "Демократична България" Тома Белев се сдоби с обвинение заради коментар под публикация във Facebook преди седмица. По случая тече разследване, а той е с мярка за неотклонение "подписка". Белев предизвика вълна от възмущение с думите си, че „най-евтино са пътували евреите в конски вагони – напълно безплатно” под пост в социалната мрежа, отнасящ се за очакваното повишаване на цената на самолетните билети заради влиянието на спорния екологичен феномен Грета Тумберг. В писмо до премиера реагираха политически партии и еврейски организации у нас.

***

Нови имена в ЕК 

Следващият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен одобри кандидатите за еврокомисари на Франция и Унгария Тиери Бретон и Оливер Вархей. В същото време румънското ляво правителство, което беше отстранено с вот на недоверие по-рано този месец, е предложило за еврокомисар бившия министър по европейските въпроси Виктор Негреску. Припомняме, че в края на септември евродепутатите отхвърлиха след изслушвания претендентите за ЕК на Унгария, Румъния и Франция заради конфликт на интереси.

***

Предсрочни избори във Великобритания преди Коледа

Британският парламент одобри предсрочни избори на 12 декември. Миналата седмица Борис Джонсън предложи да се проведат предсрочни избори, заради липсата на парламентарно мнозинство, от което последва и неуспехът за одобрение на сделка за Брекзит с ЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама