Корнелия Нинова: Къде му е победата на Борисов, губи бастиони

14:20, 29 окт 19 25 4064 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Поздравявам ви, че издържахте на натиска и компроматната война. Държавната машина беше изправена срещу вас. Стигна се до куриозните случаи да се конфискуват баници за веществени доказателства. МВР и прокуратурата работеха срещу вас", каза на пресконференция лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова за провелите се местни избори на 27 октомври, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Тя беше категорична, че БСП никога не се в крила, каквито и обвинения да е имало.

"Изчаквахме окончателните резултати, а не да коментираме хипотези", каза Нинова.

"БСП печели на първи тур в 34 общини, предстоят ни общо 72 балотажа", обяви лидерът на БСП.

По думите й левицата увеличава гласовете за своите кандидати за кметове и общински съветници спрямо 2015 г. "Имаме кмет избран с 82%. Запазваме червените общини", подчерта тя.

"По наши прогнозни данни има обаче около 15% невалидни бюлетини, което е около 400 000 гласа", заяви Нинова и добави, че решението на този проблем е единствено машинното гласуване.

"БСП се завръща в местната власт и затвърждава тенденциите от последните няколко години на увеличаващата се покрепа", категорична е Нинова.

Нинова коментира и изказването на Борисов за безапелационната победа на ГЕРБ. Според нея победа се обявява с усмивка, а не с „червено от гняв лице“. "Къде му е победата на Борисов. В Бургас гуми петима общински съветници, и петима във Варна, а ние ги увеличаваме - трима във Варна и двама в Бургас. Губиш съветници и в Русе и Благоевград", изтъкна Нинова. По думите й един от градовете бастиони на ГЕРБ е изгубен и това е Ямбол.

Тя добави, че за първи път от 14 години ГЕРБ е на балотаж в София.

„Безапелационно е тенденцията ГЕРБ да намалява през последните години подкрепата си в България. Така че, по-кротко в оценките“, смята лидерът на червените.

Лидерът на БСП уточни, че числата говорят много, но емблемата на тези избори не са  числата. "Говорим ви много за фалшификация и купуване на изборите. Сега нашите опоненти ще кажат, че се оправдаваме. Но ще цитирам две изказвания на случайни хора. Единият каза, че е взел 20 лева, зашото е гладен, а вторият, че го е страх от всичко. Това са думи на обикновени българи. Това е голямо предизвикателсатво пред висчки нас - бедност, страх и репресия. Срещу това трябва да се борим. Ще си измерим силите на изборите, но проблемите остават. Дайте да се съберем и да ги решим. Хората да избират свободно и да не се страхуват", каза Нинова.

"Обединявайте се, да променяме статуквото. Не позволявайте да ви настройват един срещу друг. Тази промяна трябва да я направим в неделя на балотажа", призова тя.

Корнелия Нинова коментира и избора на нов главен прокурор. "Не съжаляваме за хората, които излъчихме за Висшия съдебен съвет пред две години. Предложихме шестима пезспорни професионалисти, за да има свободен избор. Ако има нещо, за което да съжаляваме, то е че не ни чуха, че тази реформа която се направи в съдебната влас, е сгрешена. Два месеца обяснявахме до какъв резултат ще доведе. Виждате до какво доведе. Сега отново правим предложение за реформа и отново не ни чуват. Те го създадоха този закон, а сега ние сме им воновни", каза Нинова и добави: "Те не искат истинска съдебна реформа".

Попитана дали президентът трябва да подпише указа за назначаването на новия главен прокурор Иван Гешев, Нинова настоя, че не дава съвети на президента от самото начало на мандата му, но и подчерта, че никой не може да си позволи да го прави.

"На нито една партия не й е работа да се бърка там и да му дава съвети, акъли и препоръки. Няма да се ангажирам с никакъв съвет или препоръка към Радев", категорична бе тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама