Акцент на деня: Кои са отличниците на първи тур?

17:30, 28 окт 19 25 4745 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Според последните данни на ЦИК избирателната активност на местния вот е 42.85%. До урните са отишли над 2,7 млн. българи.

Сигурните кметове

В 9 областни града в страната има избран кмет на първи тур. Това са Стара Загора (Живко Тодоров), Габрово (Таня Христова), Кюстендил (Петър Паунов), Кърджали (Хасан Азис), Хасково (Станислав Дечев), Враца (Калин Каменов), Бургас (Димитър Николов), Монтана (Златко Живков), Велико Търново (Даниел Панов).

ГЕРБ печели 8 кметски места, а ДПС едно.

Балотажи

На втори тур ще се гласува в 17 областни града. В София кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет Йорданка Фандъкова излиза на балотаж срещу независимия кандидат Мая Манолова. В Добрич досегашният кмет от местната коалиция ДБГ Йордан Йорданов излиза срещу Надежда Петкова от ГЕРБ. В Сливен битката за кметското място ще бъде между досегашния кмет от ГЕРБ Стефан Радев и кандидата на БСП Кольо Милев.

Жителите на Плевен ще избират между издигнатия от ИК досегашен кмет Георг Спартански и кандидата на ГЕРБ Мирослав Петров. В Разград сили ще мерят ГЕРБ и БСП. Досегашният градоначалник от ГЕРБ Валентин Василев излиза на балотаж срещу кандидата на левицата Денчо Бояджиев. Русенци ще избират между Пенчо Милков от БСП и Диана Иванова от ГЕРБ. В Перник на втори тур излизат досегашния кмет от ГЕРБ Вяра Церовска и кандидатът на БСП Станислав Владимиров.

Настоящият кмет на Силистра Юлиан Найденов от ГЕРБ ще се изправи на балотаж срещу бившия евродепутат от БСП Момчил Неков. В Благоевград досегашния градоначалник от ГЕРБ Атанас Камбитов ще излезе на балотаж срещу подкрепения от БСП Румен Томов. На втори тур ще се изправят и в Търговище- предишният кмет Дарин Димитров от ГЕРБ срещу кандидата на ДПС Хамди Илиязов.

След обрат в последния момент и в Пловдив ще решават кой да бъде кмет на балотаж. Кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров излиза срещу Славчо Атанасов от местната коалиция НФСБ. В състезанието за кметския стол на втори тур влизат настоящия кмет на Смолян Николай Мелемов от ГЕРБ и кандидатът на левицата Стефан Сабрутев. В Ловеч сили ще мерят досегашния кмет от ГЕРБ Корнелия Маринова и кандидатът на БСП Радина Банкова. Шуменци ще избират на балотаж между предишния кмет на града Любомир Христов от ГЕРБ и издигнатия от БСП Венцислав Венков.

Опоненти в битката за Видин ще бъдат досегашния градоначалник Огнян Ценков от ГЕРБ и Цветан Ценков от местна коалиция СДС. В Ямбол надпреварата в неделя ще бъде между кандидата на „Пряка демокрация“ Валентин Ревански и Катя Георгиева от БСП. В Пазарджик Тодор Попов от местна коалиция „Новото време“ ще бъде срещу Благо Солов от местна коалиция БСП.

Във Варна интригата още се запазва.

ГЕРБ и БСП ще мерят сили в 10 града на втория тур. ГЕРБ се изправя срещу други партии в 6 града, а БСП в 1.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама