Денят накратко - 24 октомври

19:00, 24 окт 19 25 3103 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Разберете какво се случи на изслушването на Гешев пред ВСС, защо центърът на София беше блокиран през целия ден, кои са жертвите на „камиона ковчег“ в Есекс, къде предлагали по 100 лв. на глас за местния вот, защо Волен Сидеров се отказа от депутатското място и още:

***

ВСС изслуша Гешев

Изслушването на Иван Гешев във ВСС започна със сигнал за бомба в сградата, който магистратите решиха да пренебрегнат. „Аз вярвам, че е време прокуратурата да поеме отговорност за собственото си управление" - с тези думи единственият кандидат за главен прокурор оповести концепцията си за управление на прокуратурата по време на изслушването. Той припомни, че е предупредил за атаките, които ще започнат срещу личността му, семейството му и прокуратурата заради неговата номинация. 

***

Протести срещу избора на Гешев блокираха центъра на София

Протести срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор блокираха центъра на София. Симпатизанти на "Демократична България" и на сдружение "Боец", които са против кандидатурата му, блокираха движението на пл. "Орлов мост". По време на протеста се стигна до напрежение - две жени се сбиха, а след намесата на полицията бяха арестувани. Протест срещу кандидатурата на Гешев се проведе и пред сградата на Министерски съвет. Самият Гешев пък се извини на софиянци, че не могат да се придвижват заради него.

***

Жертвите на „камиона ковчег“ се оказаха китайци

Тридесет и деветимата души, които бяха открити мъртви в хладилен камион в Есекс, се оказаха китайци. Стана ясно още, че камионът е с варненски номер, но не е влизал в България нито веднъж от 2017 г. Жертвите бяха намерени в ранните часове в сряда в индустриалната зона „Уотърглед“. Шофьорът Мо Робинсън от Северна Ирландия беше задържан по подозрение в убийство. Работата по случая продължава, като не се изключва да е замесена и организирана престъпна група.

***

По 100 лв. за глас на изборите в Несебър

Арестуваните за купуване на гласове в Несебър са обещавали по 100 лв. на избирател, ако на 27 октомври гласуват за кмет за Николай Димитров. Той и още четирима души - също претенденти за местната власт, бяха задържани при специализирана полицейска операция. Организирането на схемата е започнало в края на август. Членове на престъпната група е трябвало да получат суми между 5000 лв. и 10 000 лв. На други пък е обещано да заемат позиции в местната администрация.

***

Волен Сидеров вече няма да е депутат

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров входира оставката си в парламента. Решението му да се откаже от депутатското място е във връзка с кандидатурата му за кмет на София. За пореден път той призова и опонента си от ВМРО - Ангел Джамбазки да последва примера му като напусне Европейския парламент. „За мен обаче е важно да бъда честен с избирателите си. Нека да покажем, че политиката е запазила някакво пространство за чест и достойнство. Засега това пространство го охранявам аз“, заяви Сидеров.

***

Две жертви при три инцидента на "Тракия"

Верижна катастрофа между ТИР и три коли блокира за часове магистрала "Тракия" при входа на София. При инцидента загина една жена, а 9 души, сред които и дете, бяха ранени. Самоличността на жената все още не е изяснена. Пострадалите са транспортирани в четири столични болници. При втория инциден на "Тракия" загина работник, който извършвал дейност в аварийната лента. На същата магистрала катастрофира и звездата на българската естрада Васил Найденов, който обаче се размина без сериозни наранявания.

***

Реновираха клиниката по изгаряне на „Пирогов”

Откриха официално изцяло реновирания Специализиран комплекс по изгаряне и пластична хирургия към "Пирогов". Сградата е построена преди 43 години и това е първият ѝ ремонт. За него по програма „Джесика“ бяха предоставени близо 6 млн. лв., а правителството отпусна 4,4 млн. лв. за закупуване на медицинска апаратура и оборудване. Новоизграденият комплекс ще доведе до повишаване качеството на лечение на българските граждани и до по-добри условия на труд. Предстои ремонт и на спешното отделение в болницата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама