В Несебър плащали по 100 лв. на глас за местния вот

13:15, 24 окт 19 25 2336 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Кметът на Несебър и кандидат за нов мандат Николай Димитров и още четирима души - общински съветници и кандидат за кмет на Св. Влас, са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група с цел изборна търговия. За ръководител на групата е сочен Димитров, който е разпределял и контролирал дейността на участниците. Това стана ясно по време на брифинг на Специализираната прокуратура и КПКОНПИ, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Има задържани кандидати за местните избори в Несебър

Основна цел на групата е била да спечелят предстоящите местни избори, като за целта е било необходимо осигуряването на 7000 гласа за конкретен кандидат. Групата е започнала своята дейност в края на месец август, като членовете ѝ са подготвяли и раздавали пари срещу осигуряването на гласове на местния вот. Те обещавали и "сладки длъжности" в общинската администрация на гласоподавалите си.

Петимата не са политически ангажирани към нито една от големите политически сили – това е сдружение на местни бизнесмени, които искат да останат на власт, коментира шефът на Спецпрокуратурата Димитър Франтишек. По думите му Община Несебър е една от най-богатите в страната, тъй като там е  концентрирана една от най-голямата леглова база у нас, плащат се високи имотни данъци и затова там са концентрирани големи интереси.

Разследването на дейността на престъпната група е започнало след сигнал до КПКОНПИ, чийто автор към момента не се посочва. В резултат на това в края на миналата седмица Специализираната прокуратура започна проверки и обиски на адреси и събиране на доказателства. Събран е огромен доказателствен материал, разпитани са свидетели, претърсвания и изземвания на 19 адреса, където са открити големи парични суми, списъци с имена и изборни материали, посочи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Свидетел разказва как един от участниците в групата се е срещнал с него и е поискал да му осигури 400 гласа от Св. Влас срещу сумата от 10 000 лв.  По думите му схемата е включвала още набирането на 4 отговорника на процеса, които да получат по 5 000 лв. за услугите си, а самите гласоподаватели щели да получат по 100 лв., ако гласуват в полза на членовете на групата. Според свидетелските показания е изготвен списък със 114 имена на гласоподаватели, които са били бедни или склонни да продадат гласа си. В изборния ден всеки от тях трябвало да носи в джоба си визитка на съответния кандидат, която да му помогне да се ориентира при гласуване.

Петимата мъже са задържани за 72 часа до определяне на постоянна мярка за задържане. След писмо на главния прокурор, ЦИК разреши имунитетите им като кандидати за кметове и за общински съветници да бъдат свалени.

Зам.-председателят на КПКОНПИ Антон Славчев обяви, че във връзка с откритите големи суми пари при претърсванията, Комисията ще започне проверка на имуществото на задържаните лица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама