Денят накратко - 14 октомври

19:00, 14 окт 19 25 2416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Ще влязат ли в сила новите правила за шофьорските курсове, ще увеличат ли пенсиите през 2020 г., ще се извърши ли одит в БНТ по желание на Сидеров... и още:

***

Убийство в Костенец, задържани са двама

Мъж е бил убит в Костенец в нощта срещу неделя. 18-годишен и жена на 24 години са задържани за убийството. Основният мотив, по който работят разследващите, е лични отношения между жертвата и задържаната жена. Намерено е оръжието, с което се предполага, че е извършено престъплението. По непотвърдена информация убитият е бил намушкан от бременната си приятелка.

***

Акция срещу престъпна група за изнудвания в Бургас 

Спецпрокуратурата, ГДБОП и и ОДМВР-Бургас провеждат акция в Бургас. Обект на разследването е организирана престъпна група за изнудвания, рекет и насилие. Има 10 арестувани, операцията продължава. Сред задържаните са знакови фигури от местния подземен свят. Николай Мечков ще бъде привлечен като обвиняем за ръководител на групата. Извършени са 40 претърсвания на недвижими имоти, автомобили, както и лични обиски.

***

Нови правила за шофьорските курсове

Кандидатите за шофьорска книжка ще взимат изпита си на автомобил, различен от този, на който са се обучавали, предвижда проект на Министерството на транспорта. В шофьорските курсове вече ще има по-малко часове по теория и повече кормуване. Цената на шофьорските курсове е възможно да се увеличи. Държавата ще купи автомобили, които ще оборудва с видеокамера и компютър за целите на изпита за шофьорска книжка.

***

Увеличават пенсиите от 2020 г.?

Увеличение с 6,6% от юли 2020 г. на всички пенсии е предвидено в проекта на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване. "С тази актуализация средната пенсия ще нарасне с повече от 30 лв. – от 381 лв. на 412 лв.", каза социалният министър Бисер Петков. По план минималната работна заплата ще стане 610 лв. от 1 януари, предвидено е и увеличение с 10% на заплатите в бюджетния сектор.

***

Сидеров настоява за одит в БНТ

Волен Сидеров настоява парламентът да възложи на Сметната палата да извърши одит на БНТ за периода от 1 януари 2017 г. до 31 октомври 2019 година. Според „Атака“ националната телевизия е наложила „безпрецедентна цензура“ върху Волен Сидеров. А времето в предаването „Референдум“, предвидено в споразумението, му е било отнето. От СЕМ подкрепиха екипа на предаването, а от ЦИК обявиха, че Волен Сидеров ще бъде глобен.

***

БХК и БИПИ с въпроси към Иван Гешев

Българският хелзинкски комитет (БХК) е отправил 10 въпроса към единствения номиниран за следващ главен прокурор Иван Гешев. Отрицателната оценка на БХК е основана на ниското обществено доверие към процедурата и кандидата. Въпросите са свързани с изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу България. От БХК питат още и за изпълнението на задължението на главния прокурор да охранява разделението на властите; намаляване на осъдителните присъди за вреди, причинени от прокуратурата и други. Българския институт за правни инициативи (БИПИ) пък изпрати 17 въпроса към Гешев. От БИПИ настояват единственият кандидат за поста да обясни как и в какви случаи се осъществяват правомощията на главния прокурор във връзка с отменянето и изменянето на прокурорски актове и други.

***

Управляващите печелят на парламентарните избори в Полша

Управляващата консервативна националистическа партия "Право и справедливост" печели парламентарните избори в Полша и се очаква да запази абсолютното си мнозинство. Според екзитполовете партията на Ярослав Качински получава 43,6% от гласовете и 239 места в 460-местната долна камара на парламента. Избирателната активност достигна 61% - най-високата от 20 години.

 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама