И Българският институт за правни инициативи отправи въпроси към Гешев

17:04, 14 окт 19 25 2215 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българския институт за правни инициативи (БИПИ) изпрати 17 въпроса към кандидата за главен прокурор Иван Гешев, съобщиха от ВСС.

БИПИ наблюдава назначенията на лидерски позиции в съдебната система от 2011 г. Според института възможността за отправяне на въпроси е наложила висок стандарт за публичност и прозрачност при избора на еднолични и колективни органи.

Спрямо настоящата процедура по избор на нов главен прокурор БИПИ осъществи запитване към гражданите за това кои са важните за тях въпроси, на които те очакват новият главен прокурор да даде отговор. Част от техните предложения са включени във изпратените въпроси.

БХК отправи 10 въпроса към Иван Гешев

От БИПИ настояват единственият кандидат за поста Иван Гешев да обясни как и в какви случаи се осъществяват правомощията на главния прокурор във връзка с отменянето и изменянето на прокурорски актове.  Друг въпрос е свързан с това, дали ще работи за реалното транспониране на директивата на ЕП за укрепване на някои аспекти на презумцията за невиновност и правото на лицата да присъстват на съдебния процес в наказателното производство.

От института се интересуват още и от мнението на Гешев за това, дали отказът от образуване на досъдебно производство трябва да подлежи на съдебен контрол.

Сред останалите въпроси са още:

- Кое е делото, с което най-много се гордеете в професионалната си кариера като прокурор или това, което определяте като най-голямо предизвикателство и успех?

- Определяте ли се като политически независим кандидат?

- Смятате ли, че понякога в общественото пространство границите между „справедливост“ и „възмездие“ се размиват? Трябва ли прокуратурата винаги да отговаря на обществените очаквания за справедливост?

- Мислите ли, че прокуратурата демонстрира „прокурорски активизъм“ и какви могат да бъдат последствията за върховенството на закона и обществото от такова поведение?

- Как могат да се избегнат нездравословни взаимоотношения между изпълнителната власт и прокуратурата, особено в малки населени места?

- На какво се дължи ниското обществено доверие в органите на съдебната власт?

Всички въпроси можете да откриете тук.

От БИПИ изразяват надежда въпросите да бъдат зададени от членовете на ВСС в хода на изслушването.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама