Денят накратко – 11 октомври

19:00, 11 окт 19 25 3008 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Как кандидатите за кмет на София предвиждат да се справят с транспортните проблеми в столицата, защо петъчният парламентарен контрол се превърна в игра на котка и мишка и още: 

***

Петъчният парламентарен контрол - игра на котка и мишка

Петъчният парламентарен контрол, на който премиерът Бойко Борисов трябваше да отговаря на въпроса на лидера на БСП Корнелия Нинова за Шенген, не се състоя. Причината за това беше липса на кворум. БСП нападнаха Борисов, че е наредил на депутатите си да не идват на работа и да провалят кворума, за да не й бъде отговорено. Корнелия Нинова беше категорична, че с поведението си той е ударил дъното днес. Председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира, че от ГЕРБ са отишли толкова депутати, колкото е възможно с оглед на ангажиментите по райони. Тя заяви още, че когато Борисов е отговарял на въпроси на опозицията пред две седмици, Нинова е  "избягала". Така въпросът на Нинова за политиката за националната сигурност, свързана с приемането на страната в Шенген, остана без отговор. Лидерът на БСП ще може да го зададе отново и да й бъде отговорено на следващо заседание.

***

Един срещу друг в дебат за транспортните проблеми

Един срещу друг в дебат за транспортните проблеми в столицата се изправиха Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Ангел Джамбазки, Борислав Игнатов и Борис Бонев. Развиване на инфраструктурата, обучение на децата, работа с експерти са само част от мерките, които Йорданка Фандъкова открои за намаляване на инцидентите и подобряване организацията на движението.  

Мая Манолова се ангажира през следващите четири години общината да подкрепи създаването на достатъчно зарядни станции за електроавтомобили. Тя заяви, че ще носи отговорност за проблемите с пътната безопасност и транспорта в столицата. Какво друго ще предприеме Манолова, за да подобри организацията на движението, прочетете ТУК.

Кандидатът на кмет за София от ВМРО Ангел Джамбазки  отправи вниманието към неправоспособните и пияни водачи на пътя, като заяви, че ще работи за изтласкване на автомобилите от централната градска част. Арх. Борислав Игнатов предложи реорганизация на работата на ЦГМ с цел по-голяма ефективност, като ще заложи на мерките, утвърдени от Европа, за постигане на нулева смъртност на пътя. Борис Бонев от „Спаси София“ планира специална програма за изграждане на тротоари, закупуване на нови трамваи и автобуси и по-сериозно присъствие на полицаи и камери на пътя.

***

Oткриха участъка от АМ "Хемус" между Ябланица и Боаза

Днес официално беше открит новият 9,3 км участък от АМ „Хемус“ между Ябланица и Боаза. Той е с по две активни ленти и една аварийна във всяка посока на движение. Изградени са пет селскостопански подлеза и два селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница - Съева дупка. Целта е строителството на цялото трасе да приключи до 2023 г. На откриването премиерът Бойко Борисов изтъкна, че новият участък на "Хемус" ще спестява поне с 30 минути пътуването през лятото. 

***

ВАС застана зад Волен в спора му с Кошлуков

Върховният административен съд (ВАС) застана зад Волен Сидеров в спора му с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, като отмени решението на ЦИК за недопускане на Сидеров до участия в държавната телевизия. Съдът е установил, че комисията е взела решението си, без да изясни фактите и обстоятелствата от значение за случая и разпореди да се произнесе отново.

***

Десислава Иванчева - отново пред съда

В съдебната зала отстраненият кмет на район "Младост" Десислава Иванчева поиска отвод както на председателя на съдебния състав Георги Ушев, така и на цялата Специализирана прокуратура. Днес Апелативният специализиран наказателен съд гледа постановената присъда от Специализирания съд на Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров, които бяха осъдени през април за поискан, но неполучен подкуп. На първа инстанция Иванчева получи 20 години затвор. Съдът не уважи тяхното искане да им бъде изменена мярката от "домашен арест" в по-лека. Следващото заседание по делото е на 20 ноември. 

***

Дадоха ход на делото за Царските конюшни

Специализираният наказателен съд заседава за първи път по делото за продажбата "Царските конюшни". Обвинението е за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки, с които държавата е ощетена с повече от 10 млн. лв. Процесът е срещу областния управител на Софийска област Веселин Пенев и лицензирания оценител на държавните имоти Юлия Цекова, които не пожелаха да дадат обяснения. Делото влиза в съда 3 години след повдигането на обвинението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама