Борисов: Новият участък на "Хемус" ще спести с поне 30 минути времето за пътуване

10:05, 11 окт 19 / Политика 25 1909 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Новият участък на "Хемус" ще спести с 30 минути пътуването през лятото. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на новата отсечка от автомагистрала "Хемус" от Ябланица до Боаза, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. Премиерът беше придружен от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и вицепремиера, финансовият министър Владислав Горанов и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Това е едно изключително съоръжение", заяви Борисов. "Возил съм се, когато беше планина, после кал, чакъл, насипи, взривове. Тази скала е проядена от човешка ръчичка. Лятно време ще се спести поне по 30 минути", каза още той.

Ако е в Гърция, ще ви вземат по 5 евро, само в България, това ми е най-голям грях, научих да се кара без пари. Навсякъде другаде е платено, добави Борисов.

По думите му българските строители вече могат да се похвалят с много в професионален план. Борисов посочи също, че се работи по всички отсечки на магистралата "като пчелички всеки ден".

"Нямаше проект за "Хемус" и никой не мислеше да я прави – до Правец и толкова, добави той. Никога не е мислено да се развива инфраструктура в България. Мине ли "Хемус", ще стане като на юг. "Ние не купуваме само Ф-16 и не вдигаме само заплатите на отбраната, а едновременно строим и проектираме, благодарение на правителството и на коалиционните партньори. Ако сме така стабилни, при този ръст на икономиката и приходи, в рамките на 3-4 години ще свършим магистралата“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов.

Първа копка на "Хемус" е правена от Тодор Живков. Ако всяко правителство правеше по една магистрала, досега щяхме да сме направили "Хемус", коментира премиерът.

Автомагистралният участък между Ябланица и Боаза е с по две активни ленти и една аварийна във всяка посока на движение. Изградени са 5 селскостопански подлеза и 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница - Съева дупка. В отсечката между Ябланица и Боаза е най-големият армонасип, изграждан досега у нас - 45 метра общ насип, с височина от 25 м на армирания насип, информира премиера Борисов министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Става дума за почти вертикална стена на откоса като в конструкцията й са вложени специални укрепителни мрежи и системи. В строителството на отсечката са положени близо 104 000 тона асфалт, а за осигуряването на безопасността на движение са монтирани 40 км мантинели от най-висок клас и 24,5 км предпазни мрежи.  На различен етап на изпълнение са още 150 км от автомагистралата, които се финансират със средства от републиканския бюджет. Целта е строителството на цялото трасе да приключи до 2023 г.

След инспекцията на новия участък Бойко Борисов се отправи към Националния военен университет, където заедно с министъра на отбранта ще присъства на ритуала по полагане на клетва на курсантите от 146-ия випуск на универистета. Премиерът трябваше да участва в днешния парламентарен контрол, но заради липса на кворум днешното заседние на депутатите не се състоя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама