Акцент на деня: Сидеров пак с предизборни номера

17:30, 02 окт 19 25 3134 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров направи сериозен скандал по време на участието си в предаването "Референдум" по БНТ във вторник вечерта, което беше посветено на местните избори. В него участие взеха и представители на ГЕРБ, БСП, ДПС, ВОЛЯ и НФСБ.

Сидеров започна спор с депутата от ВМРО Юлиан Ангелов като каза, че кандидатът им за кмет на София Ангел Джамбазки е "гей, който трябва да оглави гей парада". От своя страна Ангелов го обвини, че е в неадекватно състояние.

След словесен спор и обиди между двамата микрофонът на Сидеров беше спрян. Водещата на предаването го помоли да остави събеседниците си да се изкажат, тъй като времето му за изказване от 7 минути е изтекло. Сидеров пък обяви, че му се налага цензура.

Стигна се дори до там предаването да бъде спряно, а в студиото влезе охраната на БНТ, които се опитаха да изведат лидера на „Атака“.

Днес ръководството на БНТ излезе в декларация, в която заклейми грубото незачитане на подписаното между ЦИК, телевизията и политическите партии споразумение от лидера на "Атака" Волен Сидеров. Ръководството определи поведението на политика като „възмутително“ и накърнило достойнството на водещата на предаването Добрина Чешмеджиева и на всички работещи в БНТ. Заради това БНТ ще предложи на ЦИК и СЕМ да изключат от споразумението "Атака" и тя да няма безплатни и платени участия в телевизията. Генералният директор Емил Кошлуков заяви, че БНТ няма да търпи подобно отношение и поведение в ефира. Той обяви, че участието в „Референдум“ вчера е било последното за Сидеров. Кошлуков разпореди колегите да не го канят.

Ръководството на СЕМ подкрепи БНТ и предаването „Референдум“ по казуса. Председателят на медийния регулатор София Владимирова заяви, че Добрина Чешмеджиева е показала висота на професионалните, етични и морални стандарти.

От своя страна, Волен Сидеров посочи, че ще съди БНТ за нарушаване на споразумението с „Атака“ и настоя Добрина Чешмеджиева да му се извини. Той подчерта, че по време на изказването си в „Референдум“ е казал няколко истини - че евродепутатът и кандидат за кмет на София Ангел Джамбазки е гей и че предаването е скучно. Според него му е била наложена цензура, като му е бил спрян микрофонът. Сидеров не отговори на въпроса дали е употребил алкохол преди участието си в предаването, каквито спекулации се появиха в общественото пространство.

Държанието на Сидеров беше осъдено от ГЕРБ и вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова с поведението си той е заложил авторитета на Народното събрание. Председателят на парламента Цвета Караянчева определи поведението на Волен Сидеров като неприемливо и подчерта, че такова поведение не бива да се толерира. Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че физическа агресия по телевизията може да има само ако се предава турнир по бокс или борба, или екшън.

Лабилен човек постави журналистите в БНТ в абсурдна ситуация“, заяви на свой ред Каракачанов. В своя позиция той посочи, че недопустимите обиди, арогантност и демонстрацията, че някой е над закона и над общоприетите норми са откровена обида за българския народ. „Ето защо аз съм убеден, че именно суверенът в лицето на избирателите отново ще даде урок и ще игнорира агресивните субекти от политическата сцена. Нека всички заедно да кажем не на порнографията в българската политика“, призова той.

София Прайд" остро осъди нападките на основа на действителна или предполагаема сексуална ориентация от страна на Волен Сидеров и подчертаха, че те нямат място в един цивилизован политически дебат в европейска демократична държава. "Да бъдеш гей не е позорно. Позорно е това да бъде използвано като компромат", посочиха те и призоваха за избори без омраза.

Скандалите около Сидеров преди местен вот сякаш започват да се превръщат в тенденция. Припомняме, че през октомври 2015 г. в нощта на предходните избори лидерът на „Атака“ и депутатът Десислав Чуколов направиха опит за саморазправа с продаващи в денонощен клекшоп на ул. „Раковски“. След това двамата вилняха и в НАТФИЗ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама