ЦИК: Справихме се с 3000 машини, вероятно ще се справим и с 6000, но има опасности

15:12, 10 юли 19 / Политика 25 1013 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Справихме се с 3000 машини, вероятно ще се справим с 6000, но сме длъжни да предупредим отсега, че има опасности. Това каза председателят на ЦИК Стефка Стоева по време на обсъждането в Правна комисия на измененията в Изборния кодекс, с които се отменя машинното гласуване, предава  „Фокус“.

Председателят на ЦИК изтъкна, че като експерти членовете на Комисията са били длъжни да направят този анализ, а не на есен при много по-различни избори, те да бъдат упрекнати. "Ние сме представили анализ, аз го изчетох тук целия. Дадох допълнителни разяснения. Анализът е утвърден с решение на ЦИК. Цифрите в него са такива, каквито са. Вече всеки може да прави изводи. Знаем за чашата наполовина пълна и наполовина празна, но това са цифрите. Отново трябва да кажем, че 7.59% гласоподаватели са гласували с машина. Броят на недействителните бюлетини е 4 и няколко процента, той не е спаднал драстично, както се твърди. Излишно е да повтарям другите цифри, че в 149 секции никой не е гласувал с машина“, припомни Стоева.

Тя посочи, че от ЦИК не са говорили какви трудности са срещали с машините. Според нея става въпрос за трудности, които обществото не ги вижда и те остават на заден план, защото имаме държавен орган, върху който е удобно да се казва, че не се е справиха. Стоева подчерта, че не е вярно, че гражданите не са насърчавани да гласуват с машина. „Не мислим, че само ЦИК е причината. Сами по себе си машините не са лоши, това сме го казали. Справихме се с 3000 машини, вероятно ще се справим с 6000, но какви ще бъдат резултатите предвид сложните избори в два тура, ние сме длъжни да предупредим отсега, че има опасности“, каза още Стефка Стоева.

Още по темата:

Нинова: Машината не подправя протоколи, не дописва мъртви души и не носи чували с бюлетини

Караянчева: Машините не ядат кебапчета, но те на практика не вършат работа

Манолова: Машините разобличиха кражбите на вот - те не ядат кебапчета и не взимат по 50 лв.

Кирил Добрев: Местните избори имат най-много нужда от машинно гласуване

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама