Манолова: Машините разобличиха кражбите на вот - те не ядат кебапчета и не взимат по 50 лв.

14:40, 09 юли 19 / Политика 25 1474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Машините разобличиха кражбите на вот, нечестното се видя в протоколите. Доказателството затова е на сайта на ЦИК. Не може в 1129 секции да има неотчетени гласове за партии. В близо 40% от секциите го забелязахме". Това каза на брифинг омбудсманът на РБ Мая Манолова, предава ТОПНОВИНИ.

„Непосредствено преди изборите авторитетна социологическа агенция измери нагласите на избирателите за гласуване с машини и 54% от българските граждани казаха „да“ на машинното гласуване. Въпреки липсата на информационната кампания и издадените методически указания в последния момент, въпреки пречките, които бяха създавани в някои СИК, в 310 секции от 3 000 с машини са гласували повече от 50% от избирателите. В 650 секции процентът на гласувалите с машините е над 40%“, уточни тя.

Aргументът, че с машинното гласуване не са намалели недействителните бюлетини също не е верен. „При гласуването с машина не е възможно подаване на недействителна бюлетина“, подчерта Манолова.

„Това доказателство е очевидно, когато СИК е посочила по-малко гласове в протоколите от отчетеното в машината.Проследете внимателно машинното гласуване и кражбата на вот", призова Манолова.

"Истината е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лв. свидетелят на кражбата на гражданския вот се отменя. Останалите аргументи са несъстоятелни", допълни тя.

Кирил Добрев: Местните избори имат най-много нужда от машинно гласуване

"Всеки гражданин като прави сложна сметка използват калкулатор или компютър, не се правят на ум", даде за пример Манолова.

По думите й в европейските избори също имаше преференции, в президентските избори също се провеждаха на два тура.

Предлагат отпадане на машинното гласуване

"Законнопризнати ли са еропейските избори с машинно гласуване, защото ако твърдят, че машините грешат реални ли са европейските избори", попита омбудсманът.

"След машинното гласуване ще бъде посечено и електронното гласуване. Машините показаха как се отнемат гласове за партии", каза още Мая Манолова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама