Караянчева: Машините не ядат кебапчета, но те на практика не вършат работа

16:48, 09 юли 19 / Политика 25 1505 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Машините не ядат кебапчета, но те на практика не вършат работа'', това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред БНР относно предложените промени за отмяна на машинното гласуване.

Предлагат отпадане на машинното гласуване

Според нея анализът на ЦИК за европейските избори е изключително аргументиран и задълбочен.

„Цената е най-малкият проблем, защото ние трябва да гарантираме прозрачността на изборите“, посочи тя.

По думите й по време на местните избори, които ще имат по няколко избора наведнъж, включително и преференции за общинските съветници, ще се усложни изборният процес. Тя допълни, че ако остане машинното гласуване на местните избори това ще намали избирателната активност, защото хората ще трябва да чакат и това ще ги откаже да гласуват.

Манолова: Машините разобличиха кражбите на вот - те не ядат кебапчета и не взимат по 50 лв.

„Има много предпоставки, които застрашават местния вот. Мисля, че колегите са направили едно разумно предложение, което трябва да бъде обсъдено не емоционално, трябва да се мисли изключително рационално, за да запазим доверието на хората във вота. Не бива да натоварваме и хората, и членовете на СИК-овете,“ поясни Караянчева.

„Машините не ядат кебапчета, но те на практика не вършат работа. Машинно не се гласува никъде в Европа. Ние го въведохме, защото беше под натиск“, заяви тя.

Според нея често политиците се опитват да оправдаят своите загуби с различни твърдения.

„Единствената промяна, която ще направим е отмяна на машинното гласуване за местните избори. Няма да правим други промени, избирателят няма да бъде неинформиран или объркан“, добави председателят на Народното събрание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама