Румяна Арнаудова: Над 10,5 млн. лева са нанесените щети от кабелни оператори в Югозападна България

11:42, 14 юни 19 25 554 Topnovini
1

По предварителна информация, която към момента се потвърждава, на основните телевизии в България БТВ, Нова телевизия и HBO стойността на щетите е 10 млн. 524 хил. лева.

Чрез 700 хил. потребители в сивия сектор собственици на кабелни телевизии укриват данъци в значителни размери

Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка със специализираната операция в офиси на кабелни телевизии, предаде репортер на Toпновини. „Напълно възможно е да се увеличи размерът на нанесените щети“, заяви Арнаудова.

И кюстендилци без кабелна телевизия и интернет след акцията на ГДБОП

„Въпрос на доказване е конкретният размер на действително причинените вреди“,добави говорителят на главния прокурор. 

Гоце Делчев без интернет и телевизия след акцията на ГДБОП

„Преди повече от два месеца в прокуратурата и ГДБОП постъпиха сигнали от български национални и от чуждестранни телевизии за това, че в България се разпространяват телевизионни програми без разрешение на носителя на авторското право“, обясни тя.

Интелектуалното пиратство за България е сериозен проблем, ще продължим да противодействаме

„Установена беше не само достоверността на сигнала и фактите, но и извършващи се престъпления в почти цялата Южна България, дори и по отношение на телевизионни програми и телевизии, които не бяха сигнализирали за нарушаване на авторските права“, допълни говорителят на главния прокурор и подчерта, че се отнася за изключително голям процент  от сивия сектор в тази област.

Корпоративни интереси стоят зад обиските на офиси на кабелни оператори

„Явните ни действия бяха по три основни направления- наказателно преследване на извършители на данъчни престъпления и на такива против интелектуалната собственост, данъчни проверки и нарушения, констатирани от КРС“, каза още Арнаудова.

„Претърсени са помещенията с техниката и касите, където се събират финансовите средства от потребителите на кабелните телевизии. Претърсванията са извършени с предварително разрешение на Окръжните съдилища“, добави още Румяна Арнаудова.

„В Благоевградския регион започна разследване по повод дейността на две кабелни телевизии, които разпространяват телевизионни програми в почти цялата Югозападна България“, каза Румяна Арнаудова.

По думите й оперативната информация е била потвърдена с годни доказателствени средства.

"Събрахме изключителен обем от доказателства. Установихме техника, която позволява разпространение без разрешението на носителите на авторските права“, добави Арнаудова и изтъкна, че са установили и парични средства, които не са били декларирани, както и нарушения на данъчното законодателство.

„Обемът от доказателства със сигурност ни води до изводи за привличане на обвиняеми за извършени престъпления“, заключи говорителят на главния прокурор.

 

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани