Корпоративни интереси стоят зад обиските на офиси на кабелни оператори

12:13, 13 юни 19 / Крими 25 1139 Topnovini
Снимка: БГНЕС

Корпоративни интереси стоят зад обиските на офиси на кабелни оператори в Югозападна България, съобщи за БГНЕС адвокат Емил Василев. Той коментира казуса с обиските в качеството си на правен консултант на двете най-големи браншови организации в България – Клуб 2000 – Национално сдружение на малките и средни кабелни оператори (НСМСКО), и браншовата асоциация на Българските телекомуникационни оператори.

Около 10 часа тази сутрин започна масирана съвместна акция на ГДБОП и НАП, като са атакувани над 10 офиса на малки кабелни оператори в Югозападна България, сред които и Кюстендил, Дупница, Сандански, Гоце Делчев, Крупник, Кърджали, Хасково и др.

Служители на ГДБОП нахлуха в офисите на и на бургаската кабелна телевизия RN.

"ГДБОП са влезли в телевизията, но не знам подробности. постоянно съм във връзка с екипа, защото пътувам за Ловеч за участие в конференция на Асоциацията на електронните и кабелни оператори", заяви пред ''24 часа'' собственикът на телевизията Георги Стоянов. Той също бил изненадат от акцията на ГДБОП, но имал своето обяснение за случващото се с малките телевизии в страната.

"Кой има интерес да бъдат затворени и къде ще се отидат след това абонатите им?", задава риторични въпроси Стоянов. Според него те ще се пренасочат към големите оператори, които са се обединили в организацията Тера про, чийто председател е Велизар Соколов.

Стоянов подозира, че именно тя е пратила подвеждащ сигнал до държавните служби, че кабеларките укриват данъци и не плащат авторски права. Това обаче не било вярно и оспори твърдението на Соколов, че абонатите им били 500 хил. в цялата страна.

„Служителите на ГДБОП не са представили разрешение за претърсване и изземвания, а такива действия трябва да се осъществяват само с резолюция на съдия от районен или окръжен съд. Не са представили такива съдебни разрешения, като са се позовали на условия за неотложност. Питаме какви са тези неотложни условия, които са наложили да се влиза в офиси на оператори по този брутален начин“, съобщи Василев.

Адвокатът припомни, че във вторник на нарочна национална пресконференция двете сдружения оповестиха, че от Терапро /бел.ред. – Сдружение за защита на легалното разпространение на програми/ са изготвили и изпратили ГДБОП черен списък на малки кабелни оператори, за които се твърди, че нарушавали авторските права. „Списъкът бе предаден за „реализация“ на ГДБОП, но според нас това е политическа поръчка, която цели да унищожи бизнеса на малките и средни оператори, като разчисти бизнестеритории за големите играчи в бранша“, допълни Василев.

„Толкова ли свършиха наркотрафикантите, убийците, крадците, организираните престъпни групи, та да се налага полиция да влиза по офисите на фирми, които съвсем законно извършват своята дейност“, попита адвокатът.

Влиза се избирателно само в офисите на малки кабелни оператори. „Това е най-мащабната полицейска операция, като такава не сме виждали дори срещу наркотрафиканти или трафиканти на хора“, допълни Василев. При обиските се изземват компютри, лаптопи и други електронни устройства, които са от първостепенно значение за това фирмите да могат да работят и да подават интернет и телевизионен сигнал към своите абонати. Крайната цел е да се преустанови сигнала към абонатите и те да се пренасочат към по-големите фирми, съобщи адвокатът.

Ще подадем жалби до прокуратурата персонално срещу всички участници от ГДБОП и НАП в тази незаконна акция. След това ще сезираме и всички европейски институции, включително и в Страсбург, и Люксембург, защото такова брутално унищожаване на легален бизнес е нечувано в съвременната история, още повече пък в страна-членка на Европейския съюз“, допълни Василев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи