Яжте магданоз за здрави кости

12:00, 20 апр 19 25 2196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Магданозът е широко използвана зелена подправка. Съдържа витамин А, тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин В6, пантотенова киселина, витамин В9, витамин С, Е, К, калций, желязо, манган, магнезий, фосфор, цинк.

Магданозът подкрепя здравето на костите. Недостигът на витамин К може да доведе до фрактури на костите. Витаминът играе важна роля за усвояването на калций и управлението на отделянето на калций в урината. Само 10 клончета от магданоза може да осигури достатъчно количество витамин К, от който се нуждае тялото. Той съдържа също витамин С, който е важен за укрепване на костите. В проучване е установено, че тези, които са приемали витамин С чрез консумирането на магданоз, са с по-малка вероятност да бъдат засегнати от артрит. Благодарение на това се намалява рискът и от увреждане на ставите.

Магданозът елиминира лошия дъх. Това се дължи на антибактериалните му свойства, които потискат растежа на бактерии, които причиняват лош дъх в устната кухина. Може да се дъвче магданоз след всяко хранене, за да се освежи дъхът.

Зелената подправка съдържа флавоноид, наречен мирицетин, който се бори с рака на кожата. Той има и хлорофил, който защитава тялото от канцерогени. Той съдържа и апигенин, за който е установено, че намалява размера на туморите, включително рак на гърдата.

Витамин С, намиращ се в магданоза, също стимулира имунната система и предотвратява настинка и грип. Магданозът е източник и на бета-каротин. Той представлява антиоксидант, предпазващ организма от свободните радикали, които ускоряват стареенето.

Магданозът също е диуретичен и подпомага за бързото лечение на инфекции на пикочните пътища. Магданозът помага и за поддържането на здравословен уринарен тракт, тъй като предотвратява задържането на вода и подуването на корема. Счита се също, че флавоноидите апигенин и миристицин в магданоза повишават продуктивността на чернодробните ензими, отговорни за детоксикацията на тялото.

Зелената подправка намира приложение и като храна, полезна за сърцето. Тя съдържа значително количество фолат, който се бори със сърдечносъдовите заболявания, пише Пулс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама