Докладът на Милър е категоричен: Тръмп е невинен по всички обвинения

10:15, 25 мар 19 / Свят 25 695 Topnovini
Снимка: БГНЕС

Докладът на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година не е открил връзки на кампанията на Тръмп с Москва. Това стана ясно от обобщение на доклада от 4 страници, изпратено от главният прокурор на САЩ и министър на правосъдието Уилям Бар до Конгреса и до медиите.

Тръмп: Путин е лично отговорен за руската намеса в американските избори 

Заключенията сочат, че руснаците са предприели действия с цел оказване на влияние върху резултатите от президентските избори през 2016 г. Те са водили кампания в социалните мрежи с цел дезинформация и всяване на разделения сред избирателите и са извършили пиратски атаки в компютрите на ръководители на Демократическата партия и предизборния екип на Хилари Клинтън, за да разпространяват злепоставяща информация за кандидатката за президент на демократите.

Заради разследването на „руската връзка“ американският президент Доналд Тръмп уволни бившия директор на ФБР Джеймс Коми и от началото на аферата твърди, че разследването е „лов на вещици“.

Бившият шеф на ФБР нарича Тръмп "закоравял лъжец"

Какво пише в бележките на Коми от разговорите му с Тръмп?

Уилям Бар - първият получател на доклада за разследването, прави заключението, че в документа не е посочено никакво деяние, което би могло да предизвика съдебно преследване въз основа на възпрепятстване на правосъдието.

Специалният прокурор Робърт Мълър е бил подпомаган в разследването от екип от 19 юристи и около 40 федерални агенти и експерти на ФБР. За 22 месеца той е издал над 2800 съдебни призовки, около 500 заповеди за обиски, над 230 заповеди за изземане на документи. Екипът му е направил 13 съдебни поръчки в чужбина и е разпитал около 500 свидетели, отбелязва АФП.

 

 

В обобщението пише още, че специалният прокурор отказва да се произнесе дали доказателствата сочат, че президентът Доналд Тръмп е възпрепятствал правосъдието. Главният прокурор и заместникът му Род Розенщайн са "заключили, че доказателствата, събрани по време на разследването, не са достатъчни, за да се установи, че президентът е възпрепятствал правосъдието". "Докладът не прави заключение, че президентът е извършил престъпление, но и не го реабилитира", цитира Бар заключенията на Мълър.

"При преглед на действията на президента, много от които пред погледа на обществото, в доклада не се посочват никакви действия, които според нас представляват обструктивно поведение", добавя Бар в писмото си. Но докато Бар, който беше назначен от Тръмп на мястото на Джеф Сешънс, който категорично отказа на Тръмп да спре разследването на Мълър, заключва, че президентът не е възпрепятствал правосъдието, той признава, че самият Мълър е неубедителен по въпроса за възпрепятстването и предупреждава, че не може да се говори за възпрепятстване в смисъл "създаване на пречки пред разкриване на заговор с Русия", за което не са събрани достатъчно доказателства.

 

 

"Следователно специалният прокурор не е направил извод, така или иначе, дали разследваното поведение представлява пречка", казва Бар и уточнява, че "възпрепятстване на правосъдието" представлява водено от корупционни подбуди поведение на човек с цел да пречи на разследване срещу себе си. 

Доналд Тръмп призна, че е разследван за възпрепятстване на правосъдието

"Фактът, че докладът на специалният прокурор Робърт Мълър не реабилитира президента по толкова сериозно обвинение като възпрепятстване на правосъдието показва колко е спешно пълният доклад и прилежащата документация да бъдат оповестени публично без никакво забавяне", заявиха председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидерът на Демократите в Сената Чък Шумър в съвместно изявление.

Тръмп наречe „позор“ обиск на ФБР в офиси на негов адвокат

Те също подчертаха, че главният прокурор Уилям Бар, номиниран само преди месеци от Тръмп, "не е неутрален наблюдател в процеса и неговото обобщение на доклада, представено днес на Конгреса, не е обективно по отношение на фактите от разследването на Мълър".

Двамата демократи също заявиха, че изявлението на Тръмп, в което той каза, че докладът е пълна реабилитация, защото го оневинява за връзки с Русия "директно противоречи на думите на Мълър и не би трябвало да се взима по никакъв начин за достоверно" Председателят на правната комисия в Камарата на представителите на САЩ Джери Надлър обяви, че главният прокурор Уилям Бар ще бъде повикан да даде показания пред комисията. Причината – безпокойството на комисията около заключенията на Бар за доклада на специалния прокурор Робърт Мълър.

"В светлината на много притеснителни несъответствия и финални решения, взети в Министерството на правосъдието след доклада на специалния прокурор, в който Мълър не оправдава президента, ще повикаме главният прокурор Уилям Бар да даде показания пред комисията в близко бъдеще", написа Надлър в Twitter.

"Америка е най-великото място на Земята". Така Доналд Тръмп коментира заключенията на разследването на специалния прокурор.

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!