Тръмп наречe „позор“ обиск на ФБР в офиси на негов адвокат

12:30, 10 апр 18 / Свят 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Доналд Тръмп нарече „позор“ и „атака срещу нашата страна“ обиска, извършен вчера от ФБР в офиси и жилището на Майкъл Коен – личен адвокат на президента на САЩ, съобщи БНР като цитира Би Би Си. „Този лов на вещици постоянно продължава“, заяви Тръмп пред репортери в Белия дом.

Екип на ФБР претърси жилището и офиси на адвоката на американския президент като част от разследването на прокуратурата по т.нар. "руска афера" - за намеса на Москва в президентските избори в Съединените щати преди две години.  Адвокатът на Коен - Стивън Райън, съобщи, че били иззети поверителни разговори между Коен и негови клиенти. По данни на в. „Ню Йорк таймс“ били конфискувани имейли, данъчни декларации и бизнес документи.

Обиските били извършени отчасти въз основа на информация, получена от офиса на специалния прокурор Робърт Мълър, който разследва предполагаем сговор между представители на предизборния щаб на Тръмп и Русия по време на изборите в САЩ през 2016 г.

Коен е в центъра на скандал, отнасящ се до плащането на 130 000 долара на порноактрисата Сторми Даниелс. Тя твърди, че през 2006 г. имала връзка с Тръмп и получила парите малко преди президентските избори през 2016 г., за да мълчи. Коен заяви, че е платил сумата от собствения си джоб. Президентът Тръмп обяви, че не е знаел за плащането.

Според US медии сред иззетите материали при обиска има и такива, свързани с плащането на порноактрисата.

Ройтерс посочва, че според запознат с разследването източник ФБР и прокуратурата са търсили и имейли, разменени между Коен и бившата директорка на комуникациите на Белия дом Хоуп Хикс, отнасящи се до среща през 2016 г. среща между зетя на президента Джаред Къшнър, сина му Доналд Тръмп-младши и руснаци, обещали компрометираща информация за Хилари Клинтън – съперничка на Доналд Тръмп за президентския пост. Подобни имейли не били защитени от разпоредбите, които предпазват разговорите между адвокат и негов клиент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама