ЕНП замрази трайно членството на партията на Виктор Орбан

20:01, 20 мар 19 / Свят 25 2500 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерите на консервативната Европейска народна партия (ЕНП) отнеха всички членски права на унгарската управляваща партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан.

Партията няма да има право на глас, нито да участва в срещи на ЕНП, са решили от семейството на дясноцентристите със 190 гласа "за" и три "против".

Шефът на кабинета на Виктор Орбан обаче предупреди, че "Фидес" ще напусне ЕНП, ако този вариант действително бъде избран.

След решението "Фидес" няма да участва в срещата на ЕНП преди Европейския съвет, е казал Вебер пред репортери в "Брюксел", цитиран от Euractiv.

Орбан постави условията, при които ФИДЕС остава в ЕНП

Според предложението ЕНП призовава унгарската партия да оттегли анти-ЕС постерите "и други рекламни материали", както и да "изясни" "неразрешените юридически проблеми около Централноевропейския университет".

В момента ФИДЕС държи 12 места в Европейския парламент.

По-рано за замразяване на членството се обяви и водещият кандидат на ЕНП Манфред Вебер. Той каза, че според него трябва да бъдат прекъснати правата на глас на партията, без тя да бъде изключвана. Благосклонни към замразяване бяха и лидерът на германските християндемократи Анегрет Крамп-Каренбауер, австрийският канцлер Себастиан Курц и баварският лидер Маркус Зьодер.

Повод за конфликта между унгарския премиер и няколко от партиите - членки на ЕНП, бяха правителствени билбордове срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и финансиста Джордж Сорос.

Орбан облепи Унгария с антиевропейски послания

В тях се изброяват предполагаеми действия на ЕС за улесняване на имиграцията, например по-лесен достъп до визи или отпускане на пари за имигранти. Според Еврокомисията тези твърдения са "конспиративна теория". Брюксел направи опит да опровергае кампанията.

Междувременно, макар да отправи молба към всички 13 партии, които се обединиха около искането за изключването на "Фидес", да преосмислят предложението си, той отказа да промени политическите си позиции и дори постави условията, при които "Фидес" ще остане член на ЕНП. 

снимка: ЕРА/БГНЕС

Правителството в крайна сметка замени плакатите с послания срещу Брюксел с други, представящи плановете на Орбан за насърчаване на раждаемостта.

Според устава на ЕНП решението за изключване на дадена партия се взима от Политическата асамблея на групата. Тя се състои от определени делегати от страните, където има партии - членки на ЕНП, асоциирани партии, асоциирани членове и други свързани групи. Българските партии, които членуват в ЕНП, са ГЕРБ, ДСБ, СДС и "Движение България на гражданите".

© Twitter @KatalinNovakMP
Унгарският премиер Виктор Орбан (в центъра) с ръководителя на администрацията си Гергей Гуяш.

Според първоначалните съобщения на сделката гласи, че "ръководството на ЕНП и "Фидес" заедно се съгласяват, че "Фидес" прекратява членството си в ЕНП, докато не е готов докладът за оценка.

Според евродепутати изявлението, което ще е в 20 ч. българско време, ще представи документа, разпространен от "Ройтерс" преди няколко часа. Това включва прекратяване на всички права на "Фидес" като член на партията - не само на гласуване, но и да предлага кандидати за каквито и да било постове. "Фидес" няма да участват в никакви срещи на ЕНП. "Фидес" сама е предложила да понесе подобни последствия, се казваше още в документа.

Вижте още: Време разделно в Европейската народна партия

Според същия документ бъде създадена и комисия за оценка, оглавявана от бившия председател на Европейскя съвет Херман ван Ромпой. Тя ще включва още Ханс-Герт Пьотеринг, който бе евродепутат в продължение на 35 години, до 2014 г., и бившия австрийски канцлер Волфганг Шюсел. Тя трябва да оцени дали действията на "Фидес" отговарят на разбиранията за върховенството на закона.

Документът породи разногласия в ЕНП преди евроизборите, до които остават малко повече от два месеца. Според евродепутати, участвали в обсъжданията, зад Вебер първоначално са застанали само германските християндемократи и посестримият им баварски Християнсоциален съюз, заедно с "Републиканците" във Франция и Австрийската народна партия на канцлера Себастиан Курц. Не на това мнение са били италианската "Форца Италиа" и испанската Народна партия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама