Черната хималайска сол – коктейл от полезни минерали за добро здраве

12:00, 10 мар 19 25 2841 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кала намак – така я наричат в Индия и Пакистан, или черна хималайска сол, е една от най-полезните видове сол. Тя е с вулканичен произход и в състава й влизат над 70 минерала, включително флуорид, йод, калий, магнезий, железен сулфид и сероводород.

Според  Федералният институт за оценка на риска кала намак не представлява опасност за здравето на човек, когато се приема в препоръчителната дневна доза – 5-6 грама за възрастни.
На високата концентрация на желязо се дължи тъмният й цвят, а благодарение на сярата тя има характерен вкус на твърдо сварени жълтъци.

Подходяща е за осоляване на салати, както и на плодове, но е подходяща и за овкусяванe на морски дарове, пилешки ястия, супи. Комбинира се добре с черен кимион, пресен кориандър, сминдух и лимонов сок.

Черната сол е добра алтернатива на готварската сол, но не се препоръчва термичната й обработка.
Благодарение на коктейла от минерали, кала намак се препоръчва за хора със сърдечни проблеми, артрити и парализи. Освен това помага при запек, подут корем и успокоява стомашните киселини.

В козметиката, черната сол също е намерила приложение. Топлите вани с черна сол освежават и подмладяват кожата, използва се също при третирането на косопад и пърхот. Тя укрепва косъма и има дълбоко почистващ ефект.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама