Кала намак – така я наричат в Индия и Пакистан, или черна хималайска сол, е една от най-полезните видове сол. Тя е с вулканичен произход и в състава й влизат над 70 минерала, включително флуорид, йод, калий, магнезий, железен сулфид и сероводород.
Според Федералният институт за оценка на риска кала намак не представлява опасност за здравето на човек, когато се приема в препоръчителната дневна доза – 5-6 грама за възрастни.
На високата концентрация на желязо се дължи тъмният й цвят, а благодарение на сярата тя има характерен вкус на твърдо сварени жълтъци.
Подходяща е за осоляване на салати, както и на плодове, но е подходяща и за овкусяванe на морски дарове, пилешки ястия, супи. Комбинира се добре с черен кимион, пресен кориандър, сминдух и лимонов сок.
Черната сол е добра алтернатива на готварската сол, но не се препоръчва термичната й обработка.
Благодарение на коктейла от минерали, кала намак се препоръчва за хора със сърдечни проблеми, артрити и парализи. Освен това помага при запек, подут корем и успокоява стомашните киселини.
В козметиката, черната сол също е намерила приложение. Топлите вани с черна сол освежават и подмладяват кожата, използва се също при третирането на косопад и пърхот. Тя укрепва косъма и има дълбоко почистващ ефект.
Черната хималайска сол – коктейл от полезни минерали за добро здраве
12:00, 10 мар 19
25
3055
Шрифт:
Добави коментар