Антрополог: Българите сме най-ниската нация в Европа

13:00, 13 фев 19 / Любопитно 25 325 Topnovini
1

Българите се оказват най-ниската нация в Европа, като факторите за това са както генетични, така и социални. Това обясни пред БНТ доц. Рачо Стоев – ръководител на секция „Антропология и анатомия“ към Българската академия на науките.

За пример той даде населението на Сърбия, което бележи по-голям среден ръст, но социалните фактори са сходни с тези в България. Най-ранните данни за средния ръст в България са по костни останки, обясни той.

След Освобождението данни за ръста събира Българската армия, но не използва числови стойности. Антропологичните изследвания започват в началото на 20 век, обясни доц. Стоев. Към 2-3 век населението на нашите земи е малко по-високо от средното за онова време.

През ранното Средновековие населението се разрежда заради епидемията от чума, което се отразява на по-големия достъп до храна – затова не само в България, но и в цяла Европа средният ръст на населението се увеличава.

В османския период българите са ниски – към 166 см., което е също в унисон с европейската тенденция. В резултат на кризите след 80-те години в България средният ръст намалява с около 1 см.

Същото явление се наблюдава в цяла Източна Европа, обясни антропологът. Най-ниските стойности в България са достигнати при родените към 1996 и 1997 г. Това изоставане в ръста заради лошите условия по време на т.нар. „Виденова зима“ най-вероятно няма да бъде наваксано, обясни доц. Стоев.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 29 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.