Антрополог: Българите сме най-ниската нация в Европа

13:00, 13 фев 19 / Любопитно 25 1064 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българите се оказват най-ниската нация в Европа, като факторите за това са както генетични, така и социални. Това обясни пред БНТ доц. Рачо Стоев – ръководител на секция „Антропология и анатомия“ към Българската академия на науките.

За пример той даде населението на Сърбия, което бележи по-голям среден ръст, но социалните фактори са сходни с тези в България. Най-ранните данни за средния ръст в България са по костни останки, обясни той.

След Освобождението данни за ръста събира Българската армия, но не използва числови стойности. Антропологичните изследвания започват в началото на 20 век, обясни доц. Стоев. Към 2-3 век населението на нашите земи е малко по-високо от средното за онова време.

През ранното Средновековие населението се разрежда заради епидемията от чума, което се отразява на по-големия достъп до храна – затова не само в България, но и в цяла Европа средният ръст на населението се увеличава.

В османския период българите са ниски – към 166 см., което е също в унисон с европейската тенденция. В резултат на кризите след 80-те години в България средният ръст намалява с около 1 см.

Същото явление се наблюдава в цяла Източна Европа, обясни антропологът. Най-ниските стойности в България са достигнати при родените към 1996 и 1997 г. Това изоставане в ръста заради лошите условия по време на т.нар. „Виденова зима“ най-вероятно няма да бъде наваксано, обясни доц. Стоев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама