Наша банкерка арестувана в Лондон за измама за 2 млрд. долара

15:00, 04 яну 19 / Свят Сподели в: 25 828 Topnovini Автор: Topnovini
1

Трима бивши банкери от големия швейцарски кредитор "Credit Suisse", сред които и българката Детелина Събева, са били арестувани заради предполагаемата им роля в измамна схема за 2 млрд. долара, свързана с фирми в Мозамбик, съобщи BBC, цитирайки американски правораздавателни органи.

Смята се, че схемата включва заеми за държавни предприятия в Мозамбик. Арестувани са и още двама заподозрени, включително бившият финансов министър на страната.

Самите бивши служители на швейцарската инвестиционна банка бяха арестувани в Лондон в четвъртък, но в последствие са освободени под гаранция, докато САЩ настояват за тяхното екстрадиране.

Според BBC, арестуваните лица са Андрю Пиърс, Сурджан Сингх и българската Детелина Събева по обвинителен акт от страна на американския Окръжен съд на Ню Йорк. В обвинителния акт се посочва, че чрез поредица от финансови транзакции между 2013-а и 2016-а година са били взети заеми за над 2 млрд. долара, гарантирани от правителството на Мозамбик. В хода на самите транзакциите обвиняемите са измамили инвеститори. Те са създавали морски проекти, използвайки ги, за да събират пари, чрез които да се обогатят, и "умишлено се отклонявали части от постъпилите заеми, за да платят най-малко 200 милиона долара подкупи и рушвети на самите тях, на правителствени служители на Мозамбик и на други лица", гласи обвинението на Окръжния съд в Ню Йорк.

В специално изявление на банката "Credit Suisse" се посочва, че тримата бивши нейни служители са обвинени от властите в САЩ за "заобикаляне на вътрешния ни контрол" чрез измама, свързана с правителството на Мозамбик. "Не е предприето никакво наказателно действие срещу самата "Credit Suisse". В обвинителния акт се твърди, че бившите служители са работили, за да осуетят вътрешния контрол на банката, като са действали с мотив за лична печалба и са се опитвали да скрият тези дейности от банката", се допълва в изявлението на швейцарски кредитор, пише БНР.

Информацията на BBC е факт, след като в началото на ноември 2016 г. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР са започнали да разследват три големи международни банки относно тяхната роля при продажбата на дълг на Мозамбик за около 2 млрд. долара, откривайки по този начин нова фаза в глобалното разследване на облигационни сделки. Според източниците на финансовия ежедневник, става въпроса за швейцарската "Credit Suisse Group" AG, руската "VTB Group" и френската "BNP Paribas" SA.

 

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани