Търси се готвач за базата ни в Антарктида

12:30, 13 сеп 18 / Любопитно 25 1465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кастинг ще определи готвача в българската база на Антарктида. Проф. Христо Пимпирев и шеф Цветомир Николов - това е съставът на комисията, която ще изпитва кандидатите за експедицията до ледения контингент.

Изпитът ще включва месни, постни ястия и десерт. В базата ще се сервира и вегетарианско меню, защото има хора, които не ядат месо, каза проф. Пимпирев. Предвижда се да се разшири кухненският бокс.

Храната е изключително важна за полярниците и затова е важно и кой ще я готви, обясни проф. Пимпирев, който е ръководител на българските експедиции в Антарктида. "Досега бяхме много любителски, имало е много неудачи. Решихме тази година - за първа година - да направим кастинг и да изберем най-добрия", каза проф. Пимпирев пред БНТ.

Според изискванията на проф. Христо Пимпирев кандидатът трябва да е здрав, психически устойчив, да поддържа ред в кухнята и най-важното - да може да готви.

Кандидатът ще трябва да е много добре организиран, тъй като на континента няма възможност за постоянно пресни продукти, обясни шеф Николов. Готвачът ще трябва да разполага и да се справи с това, което идва като доставки веднъж или два пъти при смените на хората в базата.

В момента в нашата база кухнята е по-скоро любителска отколкото професионална, коментира шеф Николов.

Първите 10 души от групата трябва да заминат до края на ноември, а в моменте тече тресква подготовка за новия 27-и поред изследователски поход.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама